Blogsite overdrijft

Tijdschrift zegt niets over insecten, maar wél over vlees

16.05.2023, 16:26 (CEST)

Eten is met onze cultuur en identiteit verbonden. Aanpassingen op een dieet vallen daarom niet iedereen even makkelijk. Toch zijn er een aantal redenen om in de toekomst wat vaker vlees over te slaan.

Vleesliefhebbers kunnen hun hart ophalen: volgens de blogsite Frontnieuws onthullen wetenschappers dat het zogenoemde "WEF-insectendieet" - gebaseerd op insecten en plantaardige voeding - dodelijk is. Het menselijk ras zal erdoor uitsterven. Dit zou allemaal staan in het wetenschappelijke tijdschrift Animal Frontiers. Sociale mediagebruikers reageren ontzet op de onthullingen. Maar, wordt er eigenlijk wel wat onthuld? En wat is dat Animal Frontiers voor blad?

Beoordeling

Het blad Animal Frontiers doet geen onthullingen over het eten van insecten of plantaardig voedsel. Dit is namelijk niet dodelijk, maar wordt door velen als noodzakelijk gezien om in de toekomst alle monden op aarde te blijven voeden. Het tijdschrift Animal Frontiers heeft sterke banden met de vee-industrie en benadrukt in haar artikelen het belang hiervan.

Feiten

De wetenschappers in dit specifieke themanummer van het tijdschrift Animal Frontiers waarschuwen niet expliciet dat het zogenaamde "WEF-insectendieet" de mensheid tot uitsterven zal brengen. Ze beargumenteren vooral dat vlees en de vee-industrie een belangrijke rol spelen in onze samenleving. En ze betwijfelen of een plantaardig dieet wel voedzaam genoeg is.

Dat Animal Frontiers dit perspectief heeft, is niet zo verwonderlijk als je het bestuur van het tijdschrift bekijkt: dat zijn vertegenwoordigers van vier grote Westerse organisaties die zich met de vee-industrie bezighouden. Zij hebben dus hun belangen bij het goede imago van vlees en het in stand houden van de vleesindustrie.

De 'Verklaring van Dublin'

Het themanummer van Animal Frontiers gaat gepaard met een 'Verklaring van Dublin', waarin de auteurs enkele punten noemen om de volgens hen belangrijke rol van vlees en vee in onze samenleving te benadrukken. Ze vinden dat de vee-industrie niet het slachtoffer mag worden van "simplificaties, reductionisme of fanatisme".

Op het moment van schrijven zijn er 1007 handtekeningen verzameld. Deze handtekeningen zijn overigens niet gezet door mensen in hun rol als wetenschapper, maar vanuit een persoonlijke overweging.

Sentient Media nam de handtekeningen onder de loep en kwam erachter dat het merendeel afkomstig was van mensen die banden hebben met de vee-industrie, of er zelfs direct voor werken.

De eiwittransitie

De reden dat er de afgelopen jaren steeds meer van plantaardige diëten wordt gesproken, komt door de noodzakelijke eiwittransitie. Naar verwachting zal de wereldbevolking in 2050 bijna de 10 miljard aantikken. De manier waarop wij nu nog voedsel produceren en consumeren, is met dat aantal mensen simpelweg niet meer houdbaar. Dat zit hem vooral in de productie en consumptie van vlees.

Omdat eiwitten - die veelal in vlees zitten - wel noodzakelijke bouwstenen zijn voor de mens, wordt naar manieren gezocht om deze op duurzame wijze te vervangen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door het eten van insecten. Die hebben ook een hoog eiwitgehalte, en zijn een stuk duurzamer in de productie.

Ook het eten van meer plantaardige bronnen van eiwit, zoals peulvruchten, granen en noten, kosten over het algemeen minder water en CO2-uitstoot dan de productie van vlees. Omdat plantaardige eiwitten wel anders worden opgenomen door ons lichaam, zul je vlees niet simpelweg door bijvoorbeeld linzen kunnen vervangen. Je zult op een bredere schaal je dieet moeten aanpassen om alle voedingsstoffen binnen te krijgen.

Complottheorieën

Met name het World Economic Forum (WEF), maar ook de Verenigde Naties (VN), zijn veel bezig met de ontwikkelingen binnen deze eiwittransitie. Hierdoor is onder sommigen de complottheorie ontstaan dat het WEF ons allemaal wil dwingen tot het eten van giftige insecten. Deutsche Presse-Agentur (dpa) toonde in verschillendefactchecks al aan dat de insecten die je in Europa als voedingsmiddel kunt kopen veilig zijn om te eten.

Bovendien is iedereen nog even vrij om te kopen en eten wat hij of zij belieft. Niemand wordt tot een bepaald dieet gedwongen, ook niet door het WEF of de VN.

(Stand van zaken: 16.05.2023)

Links


Facebookpost I, II & III (gearchiveerd I, II, III)

Artikel Frontnieuws (gearchiveerd)

Themanummer Animal Frontiers april 2023 (gearchiveerd)

Bestuur Animal Frontiers (gearchiveerd)

Over Animal Frontiers (gearchiveerd)

The Dublin Declaration (gearchiveerd)

Handtekeningen Dublin Declaration (gearchiveerd)

Artikel Sentient Media (gearchiveerd)

Over de eiwittransitie (gearchiveerd)

Artikel Volkskrant (gearchiveerd)

Artikel Milieu Centraal (gearchiveerd)

Artikel Voedingscentrum - insecten (gearchiveerd)

Artikel Voedingscentrum - plantaardige eiwitten (gearchiveerd)

Artikel Rijksoverheid (gearchiveerd)

Artikel Voedingscentrum - eiwitten (gearchiveerd)

Artikel NPR - complottheorie (gearchiveerd)

Factchecks dpa: hier, hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.