Nieuwe voedingsregels EU

Huiskrekel veilig voor consumptie

09.01.2023, 15:43 (CET)

Probeert de EU mensen te vergiftigen? Dat is toch wat mensen online lijken te denken. Krekels zijn goedgekeurd om te eten, terwijl ze giftige voor de mens zouden zijn. Alleen is dat maar half waar.

Januari betekent voor veel mensen het maken van goede voornemens om hun dieet te veranderen. Insecten op het menu zijn nu ook een optie. De Europese Unie zou groen licht hebben gegeven voor het verwerken van krekelmeel in voeding. Er zou maar één probleem zijn: insecten bevatten chitine en dat zou giftig zijn voor de mens, zo klinkt het in veel gedeelde berichten op sociale media.

Beoordeling

Huiskrekels mogen sinds 2022 verhandeld worden als voedingsmiddel in de EU na goedkeuring van de Europese Commissie. Dat is veilig voor menselijke consumptie. Chitine is een stof aanwezig in insecten maar het is niet giftig voor de mens. De beweringen zijn gedeeltelijk fout.

Feiten

In februari 2022 besloot de Europese Commissie dat de huiskrekel mag verhandeld worden als voedingsmiddel in de EU. Na de gele meelworm en de treksprinkhaan is het het derde insect om zo'n goedkeuring te krijgen. Een half jaar eerder, in juli 2021, bracht de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) een advies uit waarin het oordeelt dat de huiskrekel veilig is voor menselijke consumptie.

Het klopt wel dat de chitine aanwezig is in insecten. Maar daar stopt de waarheid. Chitine is namelijk niet giftig voor de mens, zoals dpa al eerder schreef. Mensen maken zelf geen chitine aan maar kunnen het wel verteren.

Er zijn geen gezondheidsredenen waardoor het eten van insecten afgeraden zou zijn. Het Voedingscentrum schrijft dat insecten die in Nederland te koop zijn veilig zijn om te eten.

(Stand van zaken: 9/1/2023)

Links

Facebookpost I en II (hier en hier gearchiveerd)

Eerdere dpa-check over chitine in krekels

Uitvoeringsverordening van 10 februari 2022 van de Commissie (gearchiveerd)

dpa-factcheck meelwormen (Duits)

Europa Nu over de verordening (gearchiveerd)

Advies EFSA juli 2021 (gearchiveerd)

Over chitine (gearchiveerd)

Voedingscentrum over eten van insecten (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.