Commotie om EU-regelgeving

Insecten veilig om te eten, ingrediënten altijd op etiket

03.02.2023, 11:52 (CET)

Een lekker stukje kip, vis, of insecten op je bord? Het kan vanaf nu in de EU. Online lees je dat insecten eten onveilig is en dat het stiekem in het eten wordt gedaan. Maar dat klopt niet.

Oppassen geblazen met wat je zoal in je mond steekt. Vanaf januari mogen insecten worden toegevoegd aan voedingsproducten. Die insecten bevatten chitine, volgens berichten online een giftige stof voor mensen. Zit ons eten binnenkort inderdaad vol insecten, zonder dat we het zouden weten?

Beoordeling

Huiskrekels mogen verhandeld worden als voedingsmiddel in de EU. Dat is veilig voor menselijke consumptie. Chitine is een stof in insecten, maar het is niet giftig voor de mens. De aanwezigheid van insecten in voeding moet ook steeds duidelijk op de verpakking zijn aangegeven.

Feiten

Insecten in voeding: het is een hot topic in bepaalde hoeken van sociale media de laatste tijd. Dpa schreef er in de laatste weken en maanden verschillende factchecks over.

De reden daarvoor? Twee uitvoeringsverordeningen van de Europese Commissie begin januari. De ene vergunt het gebruik van ontvet krekelpoeder als voedingsmiddel. De andere staat dan weer de verhandeling van kleine meelwormen toe.

In februari 2022 besloot de Europese Commissie al in een uitvoeringsverordening dat de huiskrekel verhandeld mag worden in de EU als voedingsmiddel.

Chitine

Het klopt ook dat insecten de stof chitine bevatten: het vormt een belangrijk bestanddeel van hun exoskelet. Chitine zit ook in schimmels, zoals paddenstoelen, en schaaldieren zoals garnalen.

Maar het klopt niet dat chitine giftig is voor de mens, zoals dpa al eerder in een factcheck liet zien. Zelf maken we het niet aan, maar we hebben wel het enzyme chitinase waardoor we chitine kunnen verteren. Vergiftigen zal het eten van insecten je dus niet doen.

Voedseletiketten

De aanwezigheid van insecten in voeding is één zaak, de etikettering daarvan is een andere. De gedeelde foto met volkoren brood van Albert Heijn en producten van Quaker met een gele waarschuwingssticker is nep, zoals dpa schreef in een factcheck. Geen van beiden bevat insecten en het volkorenbrood in kwestie wordt niet meer verkocht.

En zelfs al bevat een product op je boodschappenlijst insecten, dan zal dat altijd duidelijk aangegeven zijn op het etiket. Europese regelgeving stelt dat niet enkel de Latijnse naam, maar ook de Nederlandse naam op het etiket moet staan. Er is dus geen nood om de oude schoolboeken Latijn van onder het stof te halen. Je zult geen voedsel met insecten kopen zonder dat je dit op het etiket kunt terugvinden.

(Stand van zaken: 3/2/2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factchecks over insecten in voedsel I, II, III, IV, V

Uitvoeringsverordening 2023/5 van 3 januari 2023 van de Commissie (gearchiveerd)

Uitvoeringsverordening 2023/58 van 5 januari 2023 van de Commissie (gearchiveerd)

Uitvoeringsverordening van 10 februari 2022 van de Commissie(gearchiveerd)

Europa Nu over de verordening(gearchiveerd)

Over chitine (gearchiveerd)

Voedingscentrum over Europese regelgeving voedseletiketten (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.