Geen familie van Klaus

Auteur van insectenkookboek is onbekend bij het WEF

31.01.2023, 17:10 (CET)

Een door het WEF geïnspireerd insectenkookboek van een zekere mevrouw Schwab - de vrouw van Klaus Schwab, volgens sommigen - wordt online met ongeloof onthaald. Dat ongeloof blijkt terecht.

"Mrs. Schwab's New World Order Cookbook" staat sinds 7 januari te koop op Amazon. Aangezien het insectenrecepten zou bevatten die geïnspireerd zijn door het World Economic Forum, en vanwege de achternaam van de auteur, leggen mensen op Twitter en Facebook (hier en hier) snel de link met Klaus Schwab, voorzitter van het WEF. De familie Schwab lijkt echter geen culinaire ambities te koesteren. 

Beoordeling

Het boek dat op Amazon staat is niet door de vrouw of de dochter van Klaus Schwab geschreven. Het lijkt eerder een grap die de bestaande vooroordelen rond insecten eten en het WEF herhaalt. 

Feiten

Het boek wordt daadwerkelijk aangeboden op Amazon. Het lijkt echter geen professionele publicatie te zijn. Het boek is in eigen beheer uitgegeven; In de korte inhoud staat een typfout in de tweede zin, er wordt gewag gemaakt van prachtige foto's van gerechten, maar daar zijn geen voorbeelden van te zien. De cover van het boek is een rechtenvrije tekening uit de zestiende eeuw en een foto bij de inleiding (p.4) is simpelweg een stockfoto. De achterflap is leeg.

Er wordt ook niet duidelijk gemaakt wie de auteur is. Er staat enkel 'Mrs. Schwab', zonder voornaam. Dit impliceert (in combinatie met de vermelding van het World Economic Forum) dat het over de vrouw van Klaus Schwab, Hilde, zou gaan. Eventueel zou het ook nog dochter Nicole Schwab kunnen zijn. Die laatste heeft echter een auteurspagina bij Amazon, en daar staat het boek niet bij. 

Onbekende Handtekening

De eerste vier pagina's van het boek zijn in te kijken bij Amazon. Op pagina vier staat een inleiding van de auteur. Hieronder staat niet de naam van de auteur, maar wel een handtekening. Wiens handtekening het is, kon dpa niet achterhalen, maar het is in ieder geval niet die van Hilde of Nicole Schwab.

Een organisatie die finalist was van een door de Schwab Foundation ondersteunde wedstrijd, plaatste een foto van een certificaat online. Daarop zijn de handtekeningen van zowel Hilde (eerste rij links) als Nicole Schwab (onderste rij, tweede van rechts) duidelijk zichtbaar. Deze handtekeningen zijn ook hier, hier en hier te herkennen. Beide vrouwen hebben duidelijk een andere handtekening dan in het kookboek. Een woordvoerder van het WEF bevestigde aan dpa dat noch Hilde, noch Nicole Schwab iets te maken hebben met het kookboek. 

Het boek heeft volgens de Amazonpagina een ISBN-nummer: 979-8372882065. Het is een Amerikaans ISBN-nummer, want het vierde cijfer is een 8. Bowker, de officiële Amerikaanse instantie die daarvoor verantwoordelijk is, laat aan dpa weten dat de uitgever van het boek met dit ISBN-nummer hen (nog) geen informatie in verband met het boek heeft bezorgd. 

Insecten eten

Momenteel is er online heel wat ophef rond het eten van insecten. Binnen de EU is het toegestaan een aantal insecten, zoals de huiskrekel, als voeding te verhandelen. Dit roept bij een aantal mensen afschuw op. Er doet dan ook behoorlijk wat desinformatie over het eten van insecten de ronde online. Dpa ontkrachtte dan ook al meerdere claims rond het thema (hier, hier en hier). De conclusie: De goedgekeurde insecten zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Het WEF, waarvan Klaus Schwab de voorzitter is, moedigt het eten van insecten overigens wel aan. In februari 2022 plaatste het een opinieartikel online waarin werd geargumenteerd dat het eten van insecten kan helpen bij de bestrijding van klimaatverandering. Maar dat wil niet zeggen dat het WEF of iemand van de familie Schwab zich ook bezighoudt met het schrijven van insectenkookboeken. Ook houdt het WEF zich niet bezig met affiches die mensen moet aanmoedigen insecten te eten, zoals een factcheck van dpa bewijst.

(Stand van zaken: 31.01.2023)

Links

Tweet (gearchiveerd)

Facebookpost I & II (gearchiveerd hier en hier)

Amazonpagina (gearchiveerd)

Omslagtekening (gearchiveerd)

Inkijk kookboek (gearchiveerd)

Stockfoto (gearchiveerd)

Hilde en Nicole Schwab (gearchiveerd hier en hier)

Auteurspagina Nicole Schwab (gearchiveerd)

Ikure TechSoft-Tweet (gearchiveerd)

Awardfoto I, II en III (gearchiveerd hier, hier en hier)

ISBN-nummer (gearchiveerd)

Amerikaans ISBN-nummer (gearchiveerd)

Bowker (gearchiveerd)

Uitvoersverordening EU (gearchiveerd)

Artikel WEF (gearchiveerd)

Factchecks dpa I, II, III en IV

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.