Beelden gemanipuleerd

Originele video van tanks zonder nazi-code

07.03.2023, 18:15 (CET), laatst geüpdate: 07.03.2023, 18:29 (CET)

Video's worden regelmatig gebruikt om een punt te bewijzen. Maar als er aan de video is gesleuteld, zoals het geval is bij beelden van tanks in Mannheim, valt dat argument in het water.

Door Duitsland verplaatsen zich regelmatig transporten met militaire voertuigen. Sinds wapenleveringen aan Oekraïne, na de inval van Rusland, liggen die transporten verder onder een vergrootglas. Een gefilmd tankkonvooi bij Mannheim zou een opmerkelijk detail bevatten: de cijfers 14/88. «Tanks met nazi-symbolen (14/88) zullen opnieuw branden op Russische bodem,» staat erbij vermeld. Maar niet alles op het internet is wat het lijkt.

Beoordeling

De video is gemanipuleerd. De beelden verschenen al in maart 2022 online. Destijds stonden er geen cijfers op de tank.

Feiten

De video is online op verschillende plekken terug te vinden, zoals op YouTube of Reddit. Deze zijn steeds al in maart 2022 geüpload. Het gaat dus niet om recente beelden.

De video is ook onderdeel van een reportage van de Duitse zender SWR van 11 maart 2022. Die reportage ging over de Amerikaanse Colemankazerne in het noorden van Mannheim. Het is een van de grootste opslaglocaties voor Amerikaanse militaire middelen buiten de Verenigde Staten. Aan de start van de oorlog in Oekraïne observeerden buurtbewoners meer af- en aanrijden van tanktransporten en andere militaire voertuigen rondom de Amerikaanse basis.

In geen van de video’s uit maart 2022 zijn de cijfers 14/88 te zien. Die zijn later aan de video toegevoegd. Voor de gemanipuleerde video zijn wel de oudere beelden als basis gebruikt. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de motorkap van de auto die onderin beeld te zien is. De video’s komen, los van de cijfers, overeen.

Waar de tanks in de video naar onderweg waren, blijft onbevestigd. Het Amerikaanse leger wil hier niets over kwijt. Het gaat volgens de berichten op Reddit om Abrams-tanks, die zijn inderdaad van Amerikaanse makelij.

Het zijn dus geen Duitse Leopardtanks, die recent veel in het nieuws waren omdat verschillende landen deze aan Oekraïne toezeggen. Zowel Leopard- als Abrams-tanks werden ten tijde van de originele video in maart, aan het begin van de oorlog in Oekraïne, nog niet naar het front aldaar gestuurd.

Cijfercode 1488

De code 14/88, die dus digitaal op de beelden is geplakt om te misleiden, is inderdaad van (neo)nazistische oorsprong. Het cijfer veertien staat voor Veertien Woorden en verwijst naar een racistische leus uit de jaren 80 van neo-nazigroep The Order. Het getal 88 verwijst naar Heil Hitler (HH, twee keer de achtste letter van het alfabet). De code 1488 is een gekende combinatie van de twee symbolen, gebruikt door extreemrechtse en neonazistische groeperingen.

Rusland zet Oekraïne graag weg als een 'land vol neonazi’s'. Ondanks de aanwezigheid van neonazistische groeperingen in Oekraïne, spelen die geen grote rol in het landelijk bestuur. Veel Russische oorlogspropaganda is hier desalniettemin op gefocust. Deutsche Presse-Agentur liet dat al vaker zien (hier, hier, hier en hier).

(Stand van zaken: 07.03.2023)

Links


Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Video YouTube (gearchiveerd)

Reddit-thread I en II (gearchiveerd hier en hier)

Productie SWR (gearchiveerd)

Over levering Leopards en Abrams (gearchiveerd hier en hier)

Zembla over 14 en 88 (gearchiveerd)

ADL over 1488 (gearchiveerd)

Over Russische blik op Oekraïne (gearchiveerd)

Duitstalige factcheck

Andere factchecks over vermeend nazisme hier, hier, hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.