Nazivlaggen op filmset van oorlogsfilm in Bulgaarse hoofdstad

07.04.2022, 11:21 (CEST)

Een foto van een besneeuwde straat met nazivlaggen aan verschillende huizen wordt gedeeld op sociale media. De straat zou in Lviv zijn, of ook nog in de Oekraïense hoofdstad Kiev afhankelijk van het bericht.

Beoordeling

In realiteit bevindt de straat zich in het centrum van Sofia, Bulgarije. De nazivlaggen waren onderdeel van een filmset voor een Franse biopic die in 2013 uitkwam. Er is dus helemaal geen connectie met Oekraïne of de huidige oorlog.

Feiten

Via een reverse image search worden meteen al een heel aantal dingen duidelijk. Zo kan deze foto niet recent zijn, en werd het al eerder gebruikt om desinformatie te verspreiden over neonazisme in Oekraïne. Dat blijkt uit deze Italiaanse factcheck van 2017.

Vijf jaar later duikt het beeld opnieuw op, met dezelfde claims over neonazisme in Oekraïne. Maar deze foto is daar helemaal geen bewijs van. Zo bevindt de straat zich in de hoofdstad van Bulgarije, Sofia. De straat is duidelijk herkenbaar op Google Maps. De zwart-witte verkeerspaaltjes links en het gelige gebouw rechts met daarnaast een lager beige gebouw zijn duidelijk zichtbaar.

Maar wat deden de nazivlaggen er dan? In Sofia werd bijna 10 jaar geleden de film Victor Young Perez opgenomen, zo schrijft Nieuwscheckers. Dat is een biopic over de Tunische-joodse bokser en wereldkampioen Victor 'Young' Perez, die gedeporteerd werd naar Auschwitz en de Holocaust niet overleefde. Destijds waren er verschillende artikelen op Bulgaarse websites over de filmopnames. Eén daarvan bevat dezelfde foto, maar genomen vanuit de tegenovergestelde richting.

(Stand van zaken: 07/04/2022)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Italiaanse factcheck 2017 (gearchiveerd)

Locatie op Google Maps (gearchiveerd)

Victor Young Perez op IMBD (gearchiveerd)

Over Victor Perez (gearchiveerd)

Factcheck Nieuwscheckers (gearchiveerd)

Bulgaars artikel over filmopnames I (gearchiveerd)

Bulgaars artikel over filmopnames II (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com