Russische desinformatie

Beelden van sticker in Auschwitz zijn digitaal gemanipuleerd

01.07.2022, 18:34 (CEST)

Hebben Oekraïense activisten Auschwitz volgehangen met de boodschap dat Russen vergast moeten worden met Zyklon B? Nee, maar dat is wel wat Russische propaganda wil doen geloven.

"Het enige gas dat Russen verdienen is Zyklon B". Stickers met deze boodschap zouden aangebracht zijn in het concentratiekamp Auschwitz, volgens een twitterkanaal van de Russische overheid en geretweet door de Russische ambassade in Israël. Deze stickers zouden het werk zijn van Oekraïense activisten, aldus verschillende gebruikers op Facebook (hier, hier en hier) en Twitter (hier, hier en hier), die de foto's delen. Veel van hen voegen nog toe dat het juist het Rode Leger van de Sovjet-Unie was dat het kamp in 1945 bevrijdde. 

Beoordeling

Deze stickers hebben nooit in Auschwitz gehangen. De foto's zijn digitaal gemanipuleerd. 

Feiten

Zyklon B is een gifgas dat door de nazi's werd gebruikt in de gaskamers in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met dit product werden in Auschwitz alleen al meer dan 900.000 mensen vermoord. De tekst op de rood-wit-zwarte stickers, die qua vormgeving overeenkomen met het originele etiket van Zyklon B, zou Russen nu een gelijkaardige dood toewensen. 

Het lijkt er alleen sterk op dat de stickers niet geplakt zijn geweest in Auschwitz. Door de foto's te onderzoeken met error level analysis van Forensically, een instrument om photoshop te ontdekken, valt te zien dat de pixelkwaliteit van de stickers afwijkt.

Het Auschwitz-Birkenaumuseum kwam zelf ook tot die conclusie. In een statement op Twitter stelt het museum dat de foto's digitaal gefabriceerd zijn. De stickers zijn nergens op het terrein teruggevonden en camerabeelden van rond 22 juni (de dag waarop volgens Rusland de stickers opgeplakt werden) tonen nergens personen die stickers aan het plakken zijn. 

Het museum stelde zeer duidelijk dat het incident niet meer dan overduidelijke propaganda is. "het misbruik van de gedenkplek hiervoor zou wereldwijd veroordeeld moeten worden door denkende mensen," schrijft het museum ook nog.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne beweert Rusland onterecht dat Oekraïne gedomineerd wordt door nazi's. Deze claim vindt online echter weerklank. Deutsche Presse-Agentur heeft dan ook al meerdere aanverwante claims weerlegd (hier, hier, hier, hier en hier). Deze stickers lijken een laatste voorbeeld in deze rij.

(Stand van zaken: 01.07.2022)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

Twitterpost I (gearchiveerd)

Twitterpost II (gearchiveerd)

Twitterpost III (gearchiveerd)

Russische tweet (gearchiveerd)

Retweet (gearchiveerd)

Over Zyklon B (gearchiveerd)

Zyklon B etiket (gearchiveerd)

Error level analysis (gearchiveerd, gearchiveerde afwijking)

Auschwitz-Birkenaumuseum (gearchiveerd)

Tweet Auschwitz-Birkenaumuseum (gearchiveerd)

BBC artikel (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier, hier, hier, hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.