Jaarlijkse WEF-bijeenkomst

Klaus Schwab geeft openingsspeech in Davos

17.01.2023, 15:49 (CET)

De gezondheid van WEF-oprichter Klaus Schwab zou hem beletten bij de jaarlijkse bijeenkomst in Davos aanwezig te zijn. Socialmediagebruikers gaan gewillig in op de speculatie. Maar klopt er iets van?

Binnen de wereld van complotdenkers staat het World Economic Forum al langer in de schijnwerpers. De jaarlijkse bijeenkomst die momenteel plaatsvindt (van 16 tot en met 20 januari), doet daar nog een schepje bovenop. Het nepnieuws over het platform en haar betrokkenen vliegen de sociale media rond. Een screenshot van een tweet zou aantonen dat Klaus Schwab, oprichter en directeur van het forum, niet aanwezig zou zijn bij de opening van de vijfdaagse bijeenkomst "vanwege gezondheidsproblemen". Sommige sociale mediagebruikers blijken daar blij mee te zijn. Maar is het wel waar?

Beoordeling

Klaus Schwab verkeert in goede gezondheid en was op maandag 16 januari gewoon aanwezig bij de openingsceremonie van de jaarlijkse WEF-bijeenkomst in Davos, die om 18.00 uur plaatsvond.

Feiten

De tweet met het "breaking news" dat Schwab gezondheidsproblemen zou hebben en daardoor de opening van de WEF-conferentie in Davos zou missen, komt van het profiel Anti-WEF. De naam doet al de nodige vraagtekens rijzen bij de betrouwbaarheid van de bron. In de profielbeschrijving is te lezen dat het WEF "als grootste bedreiging voor de mensheid" wordt gezien.

Deze tweet is van zondag 15 januari. Het is onduidelijk waar het Anti-WEF haar informatie vandaan heeft. Geen enkele andere betrouwbare bron bevestigde het gerucht. Het wordt wel opgepikt en aangedikt door andere blogs en nieuwssites die bekend staan nepnieuws te verspreiden, zoals de Vancouver Times en Frontnieuws.

De volgende dag, op maandag 16 januari – de dag waarop de vijfdaagse WEF-bijeenkomst begint – tweet Anti-WEF dat het inmiddels is bevestigd dat Schwab niet aanwezig zal zijn bij de ochtendopening van deze dag van het WEF23. Ook hierbij worden geen bronnen gegeven.

Het klopt dat Schwab niet aanwezig was bij een ochtendopening, maar dat had niets met zijn gezondheid te maken: deze vond namelijk niet plaats en was ook nooit gepland voor de ochtend van 16 januari. In de loop van de dag kwamen nog deelnemers in Davos aan. Pas om 18.00 uur begon het officiële programma met de uitreiking van de Crystal Awards. Daar duikt Schwab als eerste op het podium op - in goede gezondheid - om iedereen welkom te heten. Er klopt dus niets van de online geruchten.

Complottheoriëen en het WEF

Bij de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos komen wereldleiders, CEO’s, stakeholders en andere belanghebbenden samen om ideeën over (economische) innovatie uit te wisselen. Het WEF is een onafhankelijke organisatie, maar staat daardoor ook 'buiten' de democratie, waardoor het wantrouwen bij burgers wekt, meent cultuurpsycholoog Stef Aupers in een artikel van EenVandaag.

Het WEF en oprichter Klaus Schwab zijn daardoor een geliefd doelwit van complotheorieën, waarvan Deutsche Presse-Agentur (dpa) al velen ontkrachtte. Zie hier, hier, hier en hier voor een greep uit recente factchecks.

(Stand van zaken: 17.1.2022)

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II)

Tweet I Anti-WEF (gearchiveerd)

Twitterprofiel Anti-WEF (gearchiveerd)

Artikel Vancouver Times (gearchiveerd)

Artikel Frontnieuws (gearchiveerd)

Tweet II Anti-WEF (gearchiveerd)

Agenda WEF 16 januari 2023 (gearchiveerd)

Openingsspeech & Crystal Awards (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Factcheck Leadstories (gearchiveerd)

Artikel EenVandaag (gearchiveerd)

Artikel Time (gearchiveerd)

Eerdere factchecks dpa hier, hier, hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.