Hoax over Bill Gates

Mensen vaccineren via dieren of voedsel is onmogelijk

17.01.2023, 14:11 (CET)

Eerst de mensen en nu de dieren. Heeft Bill Gates plannen om vee met mRNA-vaccins te injecteren en zo indirect de ongevaccineerden toch een vaccin op te dringen? Fabels zijn makkelijk te fabriceren.

Het gaat als een lopend vuurtje over het internet: het nieuwe snode plan van Bill Gates om "mRNA in de voedselvoorziening te pompen om de niet-gevaccineerden ook aan de bloedklonters te krijgen". Een afbeelding met een vermeende tweet van Gates wordt daarbij gedeeld.

Beoordeling

Dit bericht is nep en komt van een videokanaal dat vaker neptweets de wereld in helpt en verhalen verzint. Bill Gates is betrokken bij de financiering van onderzoek naar een langere en gezondere levensduur van vee, vooral op het Afrikaanse continent. Hij heeft nooit publiekelijk iets gezegd over het gebruik van vaccins in de voedselvoorziening om zo ‘vaccintwijfel’ te omzeilen.

Feiten

De afbeelding die in de verschillende sociale mediaberichten wordt gedeeld bestaat uit een foto van Bill Gates, reageerbuisjes en een tweet die van Gates’ account lijkt te komen. Daarin staat vertaald: "Vaccins in onze voedselvoorziening lossen het probleem op van vaccintwijfel".

De opmaak is herkenbaar. Het is de standaardopmaak voor de ‘thumbnail’ (een foto die de video moet samenvatten) van online talkshow ‘The People’s Voice’. Een grotere foto van een hoofdrolspeler uit het item en een vermeende tweet zijn elementen die altijd terugkomen. Het probleem is dat de tweets in kwestie vaak niet blijken te bestaan. Alleen al in de afgelopen twee maanden toonde Deutsche Presse-Agentur (dpa) dat al meerdere keren aan (hier en hier).

In de video's op de website wordt ook nooit meer naar de tweets verwezen, die op het eerste oog bij de video lijken te horen. In het geval van de video over Bill Gates gebeurt dit ook niet. Het lijkt er dus op dat het doel van die tweet alleen is om mensen op de video te laten klikken, zonder dat dit een echt bestaande tweet is.

De vermeende tweet van Gates is in ieder geval nergens terug te vinden op zijn Twitteraccount of gearchiveerde versies daarvan. Niets wijst erop dat de tweet echt heeft bestaan.

Gates en vee

De Nederlandse berichten op social media houden het met 'voedselvoorziening' vrij algemeen. Het is vaak een directe vertaling van de titel van de video van The People's Voice. Maar in die video gaat het veel concreter over dieren. De presentator vertelt dat Bill Gates nu zijn pijlen op boerderijdieren richt in zijn missie om de wereld te vaccineren. Dit doet hij "in plaats van toegeven aan de waarheid van de desastreuze experimentele coronaprikken,” aldus de presentator.

Volgens The People’s Voice is het doel van Gates om alle boerderijdieren ter wereld te vaccineren met nieuwe mRNA-vaccins om hun ‘genen’ te verbeteren. Daarna wordt een video van Gates getoond die dit zou bewijzen (minuut 1:25).

Dat is onjuist. De video van Gates komt al uit januari 2018 en is dus van voor de coronapandemie. Hij spreekt hierin inderdaad over een project van de universiteit van Edinburgh, waar zijn stichting financiering aan gaf.

Gates zegt alleen niets over mRNA of over vaccins om genen aan te passen. Dat liet Reuters ook al zien in een factcheck. Gates zegt alleen: "(..) helpen om dieren te laten overleven, ofwel met vaccins of door betere genen". Hij legt zelf niet de link tussen die twee. Er is geen andere media-uiting te vinden waarin Gates specifiek over mRNA-vaccins voor vee spreekt.

mRNA-vaccins voor dieren

Dpa schreef al eens eerder over claims rondom mRNA-vaccins voor koeien en liet toen zien dat deze nog niet bestaan. De toepassing van de techniek gebeurt pas sinds kort en de coronavaccins waren de eerste waarbij het in een vaccin werd gebruikt. In theorie heeft de techniek veel potentie om vaccins te ontwikkelen voor allerlei ziektes (voor mens en dier).

Dieren worden inderdaad wel gevaccineerd. Dat is belangrijk om hen te beschermen tegen ziektes. Sommigen ziektes kunnen anders impact hebben op de gezondheid van mensen. Bovendien kan het gebruik van vaccins in dieren ook het antibioticagebruik bij dieren verlagen.

Zulke dierenvaccins worden in de Europese Unie uitgebreid onderzocht voordat ze worden goedgekeurd. Er wordt daarbij ook gekeken of het vaccin nog aanwezig is als het dier dood is. De overblijfselen worden getest op veiligheid, zeker als het gaat om vlees dat door mensen wordt gegeten. Vaccins kunnen niet via eten, zoals vlees, worden overgedragen op mensen. Dat zou zeker ook bij een mRNA-vaccin niet mogelijk zijn, omdat mRNA erg instabiel is en niet lang kan overleven.

(Stand van zaken: 16/01/2023)

Links


Facebookpost I en II (hier en hier gearchiveerd)

Kanaal The People's Voice (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factchecks hier en hier

Video The People's Voice over Bill Gates (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Twitteraccount Bill Gates (gearchiveerd)

Tweet uit 2018 (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Artikel BBC (gearchiveerd)

Artikel Reuters (gearchiveerd)

Dpa-factcheck over vaccins in koeien

Penn Medicine over mRNA-technologie (gearchiveerd)

De geschiedenis van mRNA-technologie (gearchiveerd)

Over onderzoek mRNA-vaccin koeien (gearchiveerd)

EMA over dierenvaccins (gearchiveerd)

Over veiligheid dierenvaccins (gearchiveerd)

Factcheck over vaccins en vleesconsumptie (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.