Veeziektes in Australië

mRNA-vaccin voor koeien bestaat nog niet

12.10.2022, 16:30 (CEST)

Australische koeien zouden neervallen als vliegen sinds een nieuw mRNA-vaccin voor de dieren verplicht werd. Alleen blijkt zo'n mRNA-vaccin nog niet te bestaan, laat staan dat het gevaarlijk zou zijn.

De inenting van Australische koeien met mRNA-vaccins zou desastreuze gevolgen hebben. Een deel van de koeien zouden op slag sterven, terwijl het DNA van de nog levende koeien verandert, hetgeen ook gevolgen zou hebben voor hun melk. Daarbovenop zou de inenting met het mRNA-vaccin ook verplicht zijn. Dat vertelt een Australisch webartikel ons, waarvan een screenshot gedeeld wordt op Facebook.

Beoordeling

Er bestaan op dit moment geen mRNA-vaccins voor koeien in Australië. Zulke vaccins zijn wel in ontwikkeling voor de ziektes LSD en mond-en-klauwzeer.

Feiten

De screenshot gaat terug op een artikel van een Australische nieuwssite die wel vaker pseudowetenschap en samenzweringen verspreidt. Het verhaal is anekdotisch en deelt ook weinig concrete details. Zo wordt er nergens geschreven tegen welke ziekte de koeien dan ingeënt zouden worden met dat dodelijke mRNA-vaccin. Dat komt waarschijnlijk omdat zo'n vaccin helemaal nog niet bestaat.

In Australië werken onderzoekers, met steun van de overheid, wel aan een mRNA-vaccin voor twee ziektes: mond-en-klauwzeer en LSD (lumpy skin disease). Dat zijn allebei zeer besmettelijke en ernstige virussen. Voor LSD is er momenteel geen enkel vaccin beschikbaar in Australië. Voor mond-en-klauwzeer zijn er wel vaccins, maar vaccineren is niet evident aangezien er veel (sub-)typen van de ziekte zijn. In de praktijk is uitroeiing van de dieren de enige oplossing bij een uitbraak, met alle gevolgen vandien.

Daarom dus dat de Australiërs daar graag een mouw aan willen passen. Maar ze zijn nog niet zo ver dat er al effectief koeien mee ingeënt zijn. De eerste resultaten worden verwacht begin 2023. Een afgewerkt en goedgekeurd vaccin is dus momenteel enkel toekomstmuziek.

mRNA-technologie

Hoewel het niet uit het nieuws is weg te slaan door de coronavaccins, zijn medicijnen op basis van mRNA-technologie relatief nieuw. In theorie is het mogelijk om het op veel verschillende virussen en ziektes toe te passen. Maar net zoals de koeienvaccins staat dat nog allemaal in de kinderschoenen. De twee huidige menselijke mRNA-vaccins kunnen geen DNA aanpassen

(Stand van zaken: 12/10/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel truth11(gearchiveerd)

Over truth11 (gearchiveerd)

LSD in Australië (gearchiveerd)

Over LSD (gearchiveerd)

Over Mond-en-klauwzeer (gearchiveerd)

FMD in Australië (gearchiveerd)

Over ontwikkeling nieuw vaccin voor LSD in Queensland (gearchiveerd)

Over ontwikkeling nieuwe vaccins voor FMD en LSD in New South Wales (gearchiveerd)

Dpa-factcheck over coronavaccins en gentherapie

Penn Medicine over mRNA-technologie (gearchiveerd)

De geschiedenis van mRNA-technologie (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.