Simpsons niet helderziend

Een WK-finalematch tussen Mexico en Portugal is onmogelijk

01.12.2022, 11:49 (CET)

Welk land gaat straks naar huis met de wereldbeker voetbal? Het is voer voor speculatie, maar de Simpsons hebben het alvast niet voorspeld in 1997.

Komen Mexico en Portugal binnenkort tegenover elkaar te staan in de finale van het WK in Qatar? Dat is alvast wat de Simpsons zouden hebben voorspeld, zo klinkt het online. Amerika's bekendste gele familie zou wel vaker de toekomst voorspellen, alleen blijkt dat hier niet te kloppen.

Beoordeling

In een aflevering van The Simpsons speelde Mexico inderdaad tegen Portugal, maar er werd geen melding gemaakt van het feit dat dit op een WK zou zijn, noch een jaartal. Een finale tussen de twee landen is sowieso onmogelijk op dit WK, aangezien Mexico zich niet plaatste voor de knock-outfase.

Feiten

De screenshot is afkomstig uit de aflevering 'The Cartrigde Family', oorspronkelijk uitgezonden in november 1997. Daarin gaan de Simpsons naar een voetbalmatch tussen Mexico en Portugal. De wedstrijd eindigt in rellen, waarop Homer een geweer koopt om het gezin te beschermen. Die beslissing en de gevolgen ervan is het hoofdthema van de aflevering. Het exacte beeld gebruikt in de screenshots is hier te zien.

Nergens in de aflevering wordt melding gemaakt dat de wedstrijd plaatsvindt binnen een WK, laat staan de finale van het huidige WK in 2022. In 2018 werd dezelfde clip ook al gebruikt om te beweren dat de Simpsons de finale van het WK in Rusland hadden voorspeld.

Een finale tussen Mexico en Portugal is sowieso onmogelijk op dit WK. Mexico eindigde derde in hun groep en ze gaan dus niet door naar de knock-outfase. Portugal gaat zeker door naar de knock-outfase, maar of ze eerste of tweede worden in hun groep, zal pas duidelijk zijn na hun match tegen Zuid-Korea op vrijdag 2 december. Ze staan momenteel wel aan de leiding in hun groep.

Het is zeker niet de eerste keer dat er fictieve voorspellingen in de mond van de Simpsons gelegd werden. Zo schreef dpa eerder al hoe zij niet de dood van de Britse koningin Elizabeth II voorspelden, noch de Canadese truckersprotesten van januari.

(Stand van zaken: 1/12/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Simpsons 'The Cartridge Family' (gearchiveerd)

Clip uit aflevering (gearchiveerd)

Artikel HLN (gearchiveerd)

Match Zuid-Korea vs Portugal 2/12 (gearchiveerd)

Puntenoverzicht groepsfase (gearchiveerd)

Dpa-factchecks over Simpsonsvoorspellingen hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.