Gemanipuleerd beeld

In The Simpsons blijft koningin Elizabeth II leven

20.09.2022, 11:56 (CEST), laatst geüpdate: 20.09.2022, 14:23 (CEST)

Het overlijden van Queen Elizabeth krijgt veel aandacht online, dus een voorspelling van haar dood door de serie The Simpsons mocht niet ontbreken. Had de serie het werkelijk weer bij het juiste eind?

The Simpsons is niet alleen een geliefde serie, online is ze ook befaamd voor haar voorspellende krachten. Zo werd het presidentschap van Donald Trump in een aflevering in 2000 al benoemd. Op sociale media wordt nu bij iedere grote gebeurtenis in het Simpson-archief gezocht. Zo zou deze afbeelding aantonen dat de serie ook de dood van koningin Elizabeth II voor 2022 voorspeld zou hebben. Griezelig? Niet echt, aangezien het geen voorspelling blijkt.

Beoordeling

The Simpsons voorspelde in geen enkele aflevering de precieze datum van de dood van koningin Elizabeth II. De afbeelding die dit zou moeten bewijzen is gemanipuleerd.

Feiten

De Simpsonswiki biedt een handig overzicht met alle afleveringen waarin koningin Elizabeth als karakter in de Simpsons voorkomt. In geen van deze afleveringen komt de dood van de koningin voor.

De afbeelding die nu online gedeeld wordt, kan dus niet direct een screenshot uit een aflevering van de Simpsons zijn. Maar waar komt zij dan vandaan? Het Arabische factcheckplatform ‘Misbar’ kwam erachter dat het een bewerkte foto is van een screenshot dat al eerder viraal ging en ook nep bleek te zijn: namelijk dat The Simpsons in een aflevering de dood van Donald Trump voorspelde.

Deze afbeelding van Trump in een doodskist is helemaal in Simpsons-stijl, maar kan nooit voor in een Simpsons-aflevering, zo toonde Deutsche Presse-Agentur in 2020 aan.

De afbeelding van koningin Elizabeth komt qua vorm precies overeen met die van Trump, zoals een grotere uitsnede van de afbeelding aantoont. De kist is precies hetzelfde, linksachter is dezelfde bloemenstruik te zien met de bloemen exact op dezelfde plek en rechtsvoor is de schouder van een bewaker in beeld.

Andere gebeurtenissen die foutief aan de voorspellende krachten van The Simpsons werden voorgeschreven - en door het dpa werden ontkracht - waren onder andere de apenpokkenuitbraak, de oorlog in Oekraïne, een Canadees trukkerprotest en de bestorming van het Capitool.

(Stand van zaken 20.9.2022)

Links

Voorspelling Trump als president (gearchiveerd)

Facebookpost (gearchiveerd)

Simpsonwiki (gearchiveerd)

Misbar Factcheckers (gearchiveerd)

Afbeelding Queen Elizabeth (gearchiveerd)

Afbeelding Trump (gearchiveerd)

Factchecks dpa: dood Trump, apenpokkenuitbraak, oorlog in Oekraïne, Canadees trukkerprotest & bestorming van het Capitool.

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.