Foute context

Zwitsers protesteerden tegen coronamaatregelen bij parlement

28.11.2022, 15:25 (CET)

De bankiersfamilie Rothschild is rijk, machtig en het onderwerp van vele complottheorieën. Komen daarom de Zwitsers tegen hen in opstand of is hier eerder sprake van wensdenken van internetgebruikers?

Een waterkanon en een metalen hek beschermen een gebouw in klassieke stijl tegen demonstranten. Deze scène doet online de ronde en zou Zwitsers tonen die aan het kasteel van de familie Rothschild protesteren. In 2021 deden dezelfde beelden met gelijke claim al de ronde op Twitter en Facebook, maar toen al bleek de context toch anders. 

Beoordeling

De beelden tonen protesten tegen de coronamaatregelen aan het Zwitsers parlement, niet aan een kasteel van de familie Rothschild. 

Feiten

De beelden zijn opgenomen aan de Bundesplatz in Bern. Vanaf 0:30 zijn het parlementsgebouw (links) en het gebouw van de Berner kantonalbank duidelijk te herkennen. In minuut 0:22 is de boog van de Zwitserse nationale bank te zien. Het gebouw dat met hekken en waterkanon beschermd wordt, is dus het parlement en niet het kasteel van de familie Rothschild.

De beelden dateren van 16 september 2021. Toen vonden in Bern demonstraties plaats tegen de coronamaatregelen van de Zwitserse regering. De protesten hadden dus niets te maken met de familie Rothschild. Dezelfde scène is ook op Youtube terug te vinden, gefilmd vanuit een andere plek op het plein. De politie zei naderhand in een statement dat het waterkanon moest worden ingezet omdat de protesteerders probeerden door de hekken rond het parlement te breken.

Familie Rothschild

Er is overigens wel een kasteel in Zwitserland dat eigendom is van de familie Rothschild, het Château de Pregny. Dit kasteel ligt echter zo'n 120 kilometer van Bern af. Dat er foutief beweerd wordt dat dit protest voor het Rothschild kasteel plaatsvond, is echter geen toeval.

De familie Rothschild is een rijke bankiersfamilie. Over hen en de macht die ze al dan niet bezitten doen veel sterke verhalen de ronde en het is niet altijd makkelijk om feit van fictie te onderscheiden. Aangezien de Rothschilds van Joodse komaf zijn, ligt in deze theorieën antisemitisme altijd om de hoek.

Deutsche Presse-Agentur (dpa) heeft dan ook al meerdere factchecks geschreven om valse beweringen rond de Rothschilds te ontkrachten (hier, hier, hier en hier).

(Stand van zaken: 28.11.2022)

Links

Facebookpost 2022 (gearchiveerd)

Facebookpost 2021 (gearchiveerd)

Twitterbericht 2021 (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Bundesplatz, parlementsgebouw, Berner Kantonalbank en Zwitserse nationale bank (gearchiveerd)

Streetview Bundesplatz (gearchiveerd)

Protesten 16 september 2021 (gearchiveerd)

Youtubevideo (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Statement politie (gearchiveerd)

Château de Pregny (gearchiveerd)

Complottheorieën over de Rothschilds (gearchiveerd)

factchecks dpa hier, hier, hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.