Nepnieuws rondom overlijden

Argentijns jongetje stierf aan dubbele longontsteking

16.11.2022, 16:43 (CET)

Het overlijden van een kind is een delicate kwestie. Het is dan verstandig om niet te verzanden in onnodige speculatie. Toch is dat wat er nu gebeurt bij de dood van een Argentijnse jongen.

Een Argentijnse familie kreeg recent een tragedie te verwerken toen de vierjarige kleuter Santino Godoy Blanco overleed. Het jongetje kende landelijke bekendheid, omdat hij toevallig ook het gezicht was van een vaccinatiecampagne in het land. Dat zorgt online voor woede bij mensen die zijn overlijden aan de vaccinatie koppelen. “Dit is moord,” is in meerdereFacebookberichten te lezen.

Beoordeling

Het Argentijnse jongetje overleed aan een dubbele longontsteking. Dat is gebleken uit de autopsie. Er is geen reden om aan te nemen dat zijn overlijden te maken had met een vaccinatie.

Feiten

De vierjarige Santino Godoy Blanco was één van de gezichten van een nationale vaccinatiecampagne. Hierin werd aandacht gevraagd voor de vaccinaties tegen mazelen, rubella, bof en polio. Deze vaccins zijn beschikbaar voor kinderen tussen de 13 maanden en 4 jaar. Ze zijn in Argentinië een vereiste om naar school te mogen.

In de reacties online verwarren sommige mensen de vaccinatiecampagne al voor een coronavaccinatiecampagne. Die vaccins werden al vaker onterecht gelinkt aan sterfgevallen. Deutsche Presse-Agentur schreef er meermaals over.

In het geval van Blanco is deze connectie dus totaal onterecht, omdat de vaccinatiecampagne waar hij onderdeel van was over heel andere vaccins ging. Het is onbekend of hij tegen COVID-19 was gevaccineerd. Kinderen tussen de 3 en 5 jaar kunnen in Argentinië alleen met het Sinopharmvaccin tegen het coronavirus worden gevaccineerd.

Dubbele longontsteking

DiverseArgentijnse media schrijven dat Blanco overleed aan een dubbele longontsteking. Dat werd bevestigd met een autopsie. De moeder van het jongetje deed bij meerdere media haar verhaal omdat het ziekenhuis onjuist zou hebben gehandeld. Blanco zou twee foutieve diagnoses hebben gekregen, waardoor de zieke jongen niet op tijd de juiste zorg kreeg voor zijn longinfectie. Er wordt nergens gesproken over een mogelijke link met een vaccinatie.

Een longontsteking wordt doorgaans veroorzaakt door een bacterie of een virus. Het is geen gekende bijwerking van vaccins.

(Stand van zaken: 16/11/2022)

Links


Facebookpost I, II en III (hier, hier en hier gearchiveerd)

Instagrampost campagne (gearchiveerd)

Over kindervaccinaties in Argentinië (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factchecks hier en hier

Over coronavaccins bij kinderen (gearchiveerd)

Sinopharm vaccin (gearchiveerd)

Artikel TN (gearchiveerd)

Artikel La Nacion (gearchiveerd)

Over longontsteking (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.