Geen link met vaccinatie bij recent overlijden van piloten British Airways

23.06.2021, 16:55 (CEST)

De dood van vier piloten die in dienst waren van British Airways maakt veel los op sociale media. De piloten zouden volgens sociale mediagebruikers zijn overleden na 'injectie'. Er zou volgens sommigen 'groot alarm en overleg' zijn over 'of gevaccineerde piloten nog wel mogen vliegen'. Ook wordt er beweerd dat er een noodlanding volgde door het overlijden van een of meer piloten. (Facebookposts hier, hier en hier gearchiveerd)

Beoordeling:

Het overlijden van de vier overleden piloten is niet aan elkaar gelinkt, aldus de Britse luchtvaartmaatschappij. Dus ook niet door vaccinatie. Er is daarnaast geen sprake geweest van een noodlanding. Geen van de piloten overleed tijdens een vlucht.  Ook heeft British Airways geen overleg gehad met de Britse autoriteiten over het wel of niet laten vliegen van gevaccineerde piloten. Momenteel is er geen aanwijzing dat dit niet zou kunnen.

Feiten:

"Helaas zijn vier van onze piloten recent overleden," schrijft luchtvaarmaatschappij British Airways in een statement wat zij op verzoek ook met dpa deelden. "Onze gedachten zijn bij hun vrienden en familie. Er is daarentegen niets waar van de claims op sociale media die speculeren dat de vier overlijdens met elkaar zijn verbonden." British Airways reageerde met dit statement ook al op meerdere berichten op Twitter.

Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt tegenover dpa dat de piloten allemaal niet vlogen toen zij overleden. Het overlijden van een piloot had geen noodlanding tot gevolg, zoals online wordt beweerd.

Over de vaccinatiestatus van de overleden piloten doet British Airways geen concrete uitspraken. "We vertellen collega’s niet of ze zich wel of niet moeten laten vaccineren – dat blijft een persoonlijke keuze," voegt een woordvoerder toe.

Ook de claims dat de overleden piloten leidden tot 'groot alarm en overleg' zijn onjuist. De Britse gezondheidsautoriteit MHRA liet aan persbureau Reuters weten dat zij geen 'crisisgesprekken' met British Airlines hebben gevoerd. "Wij zijn niet op de hoogte gebracht van het overlijden van British Airways piloten na het krijgen van een COVID-19 vaccin en hebben niet met British Airways, of een andere luchtvaartmaatschappij, gesproken over het voorkomen dat gevaccineerde piloten zullen vliegen," zegt dr. Sarah Branch, hoofd waakzaamheid en risicomanagement bij de MHRA, tegen Reuters. "Er zijn op dit moment geen restricties op luchtvaart of een andere industrie of activiteit na vaccinatie."

Factcheckers van het platform Snopes wisten de identiteit van drie van de vier overleden piloten te achterhalen. Zij overleden niet binnen zeven dagen van elkaar, zoals online ook wel wordt beweerd, maar wel alle drie in mei of juni van dit jaar. Bij geen van deze overlijdens is een link met een coronavaccinatie te ontdekken.

Links:

Facebookpost 1 (gearchiveerd)
Facebookpost 2 (gearchiveerd)
Facebookpost 3 (gearchiveerd)

Tweet British Airways (gearchiveerd)

Factcheck Reuters (gearchiveerd)

Factcheck Snopes (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com