Satire

De wind waait voor niets

21.9.2022, 11:17 (CEST)

Energieprijzen blijven stijgen en de redenen daarvoor zijn niet altijd eenduidig. Maar het is wel duidelijk dat het niet komt, omdat wind duurder wordt.

De energiecrisis grijpt om zich heen en de prijzen blijven maar stijgen, ook die van groene stroom. Nu heeft ook Vattenfall aangekondigd hun prijzen te verhogen. De reden? Wind is duurder geworden, nu Nederland geen wind meer uit Rusland krijgt. Dat moet blijken uit berichten op Facebook. Het klinkt als een grap, en dat is het ook.

Beoordeling

Het artikel is afkomstig van Nieuwspaal, een satirisch platform. De inhoud moet dan ook niet serieus genomen worden. 

Feiten

Volgens het artikel zou Vattenfall naast de uitspraak over duurdere wind ook nog het opkomen van de zon in het oosten, waar Oekraïne ligt, aanhalen als reden waarom ook zonne-energie de prijzen niet kan drukken. Het is zo bizar dat het niet serieus kan worden genomen. Gelukkig hoeft dat ook niet.

Een eenvoudige Google-zoektocht naar de titel van het artikel maakt snel duidelijk dat het afkomstig is van Nieuwspaal.nl. Dit is een satirisch nieuwsplatform. Dat geeft Nieuwspaal ook zelf aan. De inhoud van het artikel hoeft dan ook niet serieus genomen te worden. 

In het verleden controleerde dpa al vaker berichten die voor waar werden gehouden en gedeeld op sociale media, maar toch satire bleken te zijn. Naast Nieuwspaal zijn De Speld in Nederland en The Onion en Babylon Bee in de Verenigde Staten bekende satirische platformen wiens berichten soms iets te serieus worden genomen. 

Het klopt overigens wel dat Vattenfall recent een prijsverhoging heeft aangekondigd. Als reden hiervoor gaf het bedrijf echter niet op dat de wind duurder werd, maar dat er momenteel een grote vraag naar energie is, terwijl het aanbod klein is. Dat komt onder andere door de oorlog in Oekraïne en de weersomstandigheden deze zomer, aldus Vattenfall.  

(Stand van zaken: 21.09.2022)

Links

Facebookbericht (gearchiveerd)

Artikel Nieuwspaal (gearchiveerd)

Colofon Nieuwspaal (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier, hier en hier

Artikel AD (gearchiveerd)

Website Vattenfall (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.