Oude video duikt weer op
Politieauto’s reden in 2017 door Hamburg tijdens G20-top
16.09.2022, 20:11 (CEST)
Een video die volgens sociale mediaberichten afgelopen vrijdag in Dortmund werd gemaakt, doet online de vraag rijzen: wat is daar gebeurd? Politievoertuigen met zwaailicht en sirene rijden in beide richtingen door een straat. Het blijkt alleen om een hele andere stad, in een ander jaar te gaan.
Beoordeling
De bewering bij de video is onjuist. De beelden komen uit 2017 en werden gemaakt in Hamburg tijdens een G20-top.
Feiten
De video werd opgenomen aan de Holstenstraße in Hamburg. De straat is te zien op Google Street View. De rode paal met het witte bord van de bushalte is in de video te herkennen. Ook de gebouwen aan het einde van de straat en de roodbruine kleur van het gebouw aan de linkerkant komen overeen. De video werd waarschijnlijk gefilmd vanaf de voetgangersbrug die over de weg loopt.
De video blijkt uit 2017 te komen en werd op 4 juli van dat jaar door een verslaggever van het Duitse dagblad Bild gedeeld op Twitter. Uit die tweet wordt duidelijk dat het inderdaad om Hamburg gaat en dat de politie grootschalig werd ingezet tijdens de G20-top in de stad. Op verzoek van Deutsche Presse-Agentur bevestigt de redactie van Bild dat de video vijf jaar geleden tijdens de G20-top werd gemaakt op de Holstenstraße.
Tijdens een G20-top komen vertegenwoordigers van de grootste economieën in de wereld bij elkaar om over economische onderwerpen te spreken. Bij de editie in Hamburg in 2017 ging dit gepaard met felle demonstraties. De inzet van politie was destijds groot en de demonstraties sloegen in die dagen meermaals om tot rellen.
Er is niets te vinden over een vergelijkbare grote politieinzet in Dortmund op 9 september 2022. Deze tijd en plaats zijn zonder aanwijsbare reden en onterecht aan deze video gekoppeld. Duitse politie blijkt bovendien een populair onderwerp in september. Ook over desinformatie rondom een politieinzet in Berlijn schreef dpa al twee factchecks.
(Stand van zaken: 18/09/2022)
Links
Facebookpost (gearchiveerd) (video gearchiveerd)
Google Street View (gearchiveerd)
Voetgangersbrug (gearchiveerd )
Demonstraties tijdens G20 Hamburg (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.