Beveiliging op straat

Israëlische premier bezoekt de Duitse bondspresident

13.09.2022, 17:57 (CEST)

In een wereldstad als Berlijn zullen de meeste inwoners niet zo snel opkijken van beveiligingscolonne's van politie en militairen. Online is dat anders en wordt dit totaal verkeerd geïnterpreteerd.

Bewapende militairen staan voor een paleis in Berlijn en politieauto’s rijden voorbij: dat roept natuurlijk vragen op. Nadat er al foto’s werden verspreid van een vermeende razzia bij twee Duitse banken gelooft deze Facebookgebruiker dat deze video aantoont dat er arrestaties bij de Duitse Bank aan de gang zijn. Het blijkt echter dat de militairen en politie met hele andere doeleinden uitgerukt waren.

Beoordeling

De video toont geen arrestaties bij de Duitse Bank. Op de beelden zien we een staatsbezoek bij het Schloß Bellevue, het officiële verblijf van de Duitse bondspresident.

Feiten

De video staat in relatie met een claim die de Deutsche Presse-Agentur (dpa) eerder deze week al ontkrachtte, namelijk dat foto's zouden aantonen dat er een razzia bij twee Duitse banken plaatsvond op maandagochtend 12 september 2022. Dit bleek niet waar te zijn, zo bevestigde de politie van Berlijn aan dpa. De politie was ter plaatse om de gasten van een internationale conferentie te begeleiden.

De video die als bewijs dient voor deze nieuwe claim is op het Telegram-kanaal terug te vinden waar het nepnieuwsbericht over de vermeende razzia, voorzien van foto's, ook ontsprong. Deze razzia heeft simpelweg niet plaatsgevonden, en ook de bijbehorende arrestaties niet.

Maar, wat zien we dan wel op de video? Allereerst geen arrestaties, noch een gebouw van de Duitse Bank. Door goed op verdere visuele kenmerken in het beeld te letten, zoals de tweebaansstraat, het paleis op de achtergrond en verkeersborden, is de locatie van de video te bepalen. Het blijkt om het Schloß Bellevue in Berlijn te gaan. In de video wordt ingezoomd om een politiecolonne die uit een poort rijdt, en daar zijn ook duidelijk deze standbeelden te herkennen.

Op maandagochtend 12 september 2022 bezocht de Israëlische premier Yair Lapid de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier in zijn officiële verblijfplaats Schloß Bellevue. Dat verklaart de vele beveiliging rond het paleis. Het was het eerste bezoek van Lapid aan Duitsland in zijn rol als premier. De leiders spraken onder andere over de zorgwekkende nuclaire ontwikkelingen in Iran en het partnerschap tussen Israël en Duitsland. Later op de dag trof Lapid ook nog bondskanselier Olaf Scholz. Het is heel normaal dat staatsbezoeken gepaard gaan met veel beveiliging, zoals hier en hier.

(Stand van zaken 13.9.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Factcheck dpa

Schloß Bellevue Berlijn (gearchiveerd)

Standbeelden Schloß Bellevue (gearchiveerd)

Video op Telegram (gearchiveerd)

Foto's op Telegram (gearchiveerd)

Bezoek Yair Lapid (gearchiveerd)

Officiële verblijfplaats Steinmeier (gearchiveerd)

Gespreksthema's Lapid & Steinmeier (gearchiveerd)

Lapid & Scholz (gearchiveerd)

Politiebeveiliging voor staatsbezoeken (gearchiveerd)

Beveiliging door Bundeswehr (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.