Internationale conferentie

De Berlijnse politie ter plaatse voor staatsgasten

12.09.2022, 17:20 (CEST)

Politie ter plaatse is altijd spannend: wat is er aan de hand? Dit voorbeeld uit Berlijn toont echter dat het meestal niet zo spectaculair is, ook al willen nepnieuwsberichten ons anders doen geloven.

Foto's van politieauto's en grote grijze bussen in het centrum van Berlijn zorgen voor onrust online. Volgens deze Facebookgebruiker tonen de beelden dat er een razzia gaande is bij twee grote Duitse banken. De bussen zouden 'gevangenisbussen' zijn. 'Kan iemand iets melden over de Nederlandse bank?', wordt er onheilspellend bij geschreven. Het enige wat te melden valt, is dat er helemaal geen razzia plaatsvond in Berlijn: een bezoek van staatsgasten deed de politie uitrukken.

Beoordeling

De claim dat de foto's een razzia laten zien in Berlijn klopt niet. De Berlijnse politie laat weten dat ze ter plekke aanwezig waren voor een bezoek van staatsgasten.

Feiten

Op maandagochtend 12 september gaan meerdere foto's de ronde op Telegram van politieauto's en grote grijze bussen in het centrum van Berlijn. Het Duitstalige bericht wordt ook door Nederlandse Facebookgebruikers opgepikt en verder verspreid. De beelden zijn gemaakt in de Charlottenstraße in Berlijn, zoals opnames van Google Maps bevestigen.

Nadat de locatie vastgesteld is, kan uitgezocht worden of er een razzia heeft plaatsgevonden op maandagochtend. Dat blijkt niet het geval te zijn geweest, zo laat de politie van Berlijn aan de Deutsche Presse-Agentur (dpa) weten. De politie was ter plaatse door een bezoek van staatsgasten. En inderdaad, in het nabijgelegen Ministerie voor Buitenlandse Zaken vond op maandag 12 september de internationale conferentie 'Shaping Feminist Foreign Policy' plaats.

De bewering dat er gevangenisbussen (in de Facebookpost in het Duits: 'Gefängnisbusse') op de foto's te zien zouden zijn, klopt dus ook niet. Er staat normale reisbussen voor een hotel in de Charlottenstraße geparkeerd: een scène die weinig reden voor argwaan geeft. Bussen voor gevangenentransport zien er in Duitsland, net als in Nederland, overigens anders uit. Ze hebben kleinere ramen en meestal ook een opschrift waaruit blijkt dat het om gevangenentransport gaat.

Het gerucht op Telegram vindt haar oorsprong in een groep die erom bekend staat onder andere de QAnon-complotheorie te verspreiden. Aanhangers van de theorie voeren een strijd tegen 'een elite die een wereldregering wil' en aan satanistische rituelen zou doen.

(Stand van zaken 12.9.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Bericht Telegramkanaal (gearchiveerd)

Google Maps Charlottenstraße Berlijn (gearchiveerd)

Duitse Ministerie Buitenlandse Zaken op Google Maps (gearchiveerd)

Conferentie 'Shaping Feminist Foreign Policy' (gearchiveerd)

Regent Hotel Charlottenstraße Berlijn (gearchiveerd)

Gevangenentransport Duitsland (gearchiveerd)

Gevangenentransport Nederland (gearchiveerd)

QAnon-complotheorie (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.