Onterecht gekoppeld aan boeren

Poolse brandweer haalde met actie geld op voor ziek meisje

12.7.2022, 14:47 (CEST)

Beelden van de Nederlandse boerenprotesten gaan de wereld over, maar niet alles wat online wordt gedeeld, is echt aan de protesten te linken. Sommige beelden blijken niet eens in Nederland gefilmd.

Nadat eerst een aantal vissers en vrachtwagenchauffeurs zich aansloten bij het protest van de Nederlandse boeren, zou volgens berichten online nu ook de brandweer dat doen. Een video van brandweerwagens met loeiende sirenes en toeters gaat rond (hier en hier). Maar tonen deze beelden wel echt brandweerlieden in Nederland?

Beoordeling

Dit beeld heeft niets met Nederland of het boerenprotest te maken. Het gaat om een Poolse actie voor het goede doel in mei van dit jaar.

Feiten

De gedeelde video komt van het platform Tiktok. De gebruikersnaam van degene die de video plaatste is in beeld te zien (@daniel996dxdx) en dus ook makkelijk terug te vinden. De video in kwestie werd geplaatst op 22 mei 2022 met een Pools bijschrift dat te vertalen is als ‘nachtrit van hulpverleners voor Maja’.

De video werd dus vóór de boerenprotesten online gezet en heeft er dan ook niets mee te maken. De demonstraties kwamen op gang na de presentatie van de stikstofaanpak in juni 2022. Het eerste grote protest was op 22 juni.

Het is bovendien geen ‘solidariteitsactie’ van Poolse hulpverleners met de boeren in Nederland. De Poolse beschrijving bij de video, "Nocna Jazda Ratowników dla Mai", levert in Google nieuwsartikelen op van mei 2022.

Hieruit wordt duidelijk dat de beelden een traditie van Poolse hulpdiensten laat zien. Dit jaar werd er geld ingezameld voor de behandeling en rehabilitatie van de 5-jarige Maja, die lijdt aan hersenverlamming. De dag werd afgesloten met een nachtrit van de deelnemende hulpdiensten van Jedlicze naar Krosno. Hetzelfde veld vol brandweerwagens, met brandweerlieden op het dak, is bovendien te zien in een tv-reportage (vanaf 1.00).

Andere uitrusting

Ook zonder te weten wat de context is van de video, moet het zeker voor Nederlandse kijkers mogelijk zijn om te zien dat het hier niet gaat om Nederlandse brandweer. De wagens en pakken van de brandweerlieden zien er namelijk anders uit dan de wagens en de bruin-gele uniformen van de Nederlandse brandweer.

Inmiddels is de video op TikTok al 1,5 miljoen keer bekeken en stromen reacties uit allerlei landen binnen die boodschappen delen als ‘go Netherlands farmers’ en ‘This is how to protest England awake’. De schrijvers van deze commentatoren lijken zich niet te realiseren dat de video al ouder is en dat de tekst erbij Pools is, niet Nederlands.

Andere beelden werden eerder ook al onterecht gekoppeld aan de boerenprotesten. Deutsche Presse-Agentur schreef al factchecks over verkeerde context rondom beelden van een tank, een foodtruck en undercoveragenten.

(Stand van zaken: 12/07/2022)

Links:


Facebookpost I (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Over vissers en vrachtwagenchauffeurs (hier en hier gearchiveerd)

Tiktokprofiel

Video op TikTok (gearchiveerd)

Over stikstofaanpak (gearchiveerd)

Over eerste grote protest (gearchiveerd)

Pools nieuwsbericht (gearchiveerd)

Tv-reportage (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Over Nederlandse brandweerwagens (gearchiveerd)

Over Nederlandse brandweeruniformen (gearchiveerd)

Dpa-factchecks hier, hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.