Geen link met boerenprotest

Beelden tonen tank die terugkeert van herdenkingsevent

08.07.2022, 09:32 (CEST)

Zetten de boeren zwaar geschut in? Beelden van een tank die van een vrachtwagen wordt geladen, lijken dat te impliceren. De waarheid is dat deze tank volledig losstaat van de boerenprotesten.

Boeren in Nederland blijven actievoeren tegen de stikstofmaatregelen van de regering, onder andere door distributiecentra van supermarkten te blokkeren. Nu zouden enkele boeren een tank hebben aangeschaft om dit te kunnen blijven doen. Althans, dat wordt op Facebook beweerd bij een video van een tank die van een aanhangwagen rolt. Maar de beelden zijn uit hun context gehaald. 

Beoordeling

De video toont geen tank die aan boeren verkocht wordt. Het gaat om een tank uit de Tweede Wereldoorlog die terugkeert na te hebben deelgenomen aan een herdenkingsevenement. De eigenaar van de tank bevestigde dat deze niet is verkocht aan boeren. 

Feiten

Ook in het buitenland is er meer en meer aandacht voor de aanhoudende boerenprotesten in Nederland. Dat gaat ook gepaard met nepberichten over de protesten die over de landsgrenzen heen gedeeld. Hier worden als gevolg ook weer factchecks over geschreven, zoals hier en hier. Ook de video van de tank wordt internationaal verspreid. 

De beelden tonen een Sherman Fireflytank, geproduceerd door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog, met het nummer "34" in rode verf op de koepel en "t-212598" op de zijkant. De factcheckers van Lead Stories vonden de tank op een lijst met nog bestaande Shermans (p.18). Daar staat als eigenaar Classic MV's in Haaksbergen bij vermeld.

Haaksbergen

Op de Facebookpagina van Classic MV's zijn foto's te vinden van de tank op dezelfde aanhanger, gepost op 29 juni. Ook de jeep uit de video is zichtbaar achter de tank. De achtergrond komt eveneens overeen met wat te zien is in de video, zoals de vlaggen en het gebouw met blauwe strepen op de tweede foto, die in de video rond 0:55 te zien zijn. 

Bij de foto's staat het bericht dat de tank toch niet te zien zal zijn op Tankfest 2022 en A&E 2022, twee evenementen eind juni in Engeland. In plaats daarvan ging de tank naar Ommen 75 jaar vrijheid, een evenement dat op 2 juli afliep. De tank is daadwerkelijk te zien op een video van Ommen 75 jaar vrijheid. De cijfers op de zijkant zijn omstreeks 2:26 duidelijk te herkennen.

De vroegste versie van de video die dpa online kon vinden, werd om 18u op 5 juli online geplaatst. Aangezien het evenement in Ommen eindigde op 2 juli en de vrachtwagen dezelfde is, lijkt het logisch dat we hier zien hoe de tank teruggebracht wordt na de parade in Ommen.

Op 7 juli reageerde Classic MV's zelf op Facebook. Ze bevestigen de eigenaar van de tank te zijn en dat de beelden inderdaad tonen hoe op 5 juli de tank wordt afgeladen. Hoewel ze sympathie hebben voor de boerenacties bevestigen ze dat hun tank niets met deze acties te maken hebben. In een bericht aan Deutsche Presse-Agentur wordt nog expliciet bevestigd dat de tank niet van eigenaar is veranderd.

"Tanks" van de Marechaussee

Het is niet de eerst keer dat het gerucht de ronde deed dat tanks een rol zouden spelen bij de boerenprotesten. Beelden van gepantserde voertuigen van de Marechaussee op de snelweg werden eind juni gedeeld om aan te tonen dat Den Haag zich met tanks voorbereidde op de komst van de boeren.

Deze voertuigen waren echter niet onderweg vanwege de boerenprotesten. Het ging om een oefening, wat de Marechaussee zelf ook bevestigde op Twitter. Ook bevestigde de Marechaussee op Twitter dat deze pantservoertuigen geen tanks zijn. 

Beelden uit context

Van de huidige boerenprotesten in Nederland is online veel beeldmateriaal te vinden. Er worden echter ook veel beelden gedeeld die niets met de protesten te maken hebben, zoals de video van deze tank. Dpa heeft dan ook al meerdere factchecks geschreven om beelden die niet van de boerenprotesten zijn van hun juiste context te voorzien (hier en hier).

(Stand van zaken: 08.07.2022)

Links

Artikel Trouw (gearchiveerd)

Facebookpost I (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Factcheck AFP en Reuters (gearchiveerd hier en hier)

Gearchiveerde Twitterpost over tank

Sherman Firefly (gearchiveerd)

Factcheck Lead Stories (gearchiveerd)

Surviving Sherman Fireflies (gearchiveerd)

Facebookpost Classic MV's (gearchiveerd)

Tweede foto Facebookpost gearchiveerd

Foto Tankfest 2022 (gearchiveerd)

A&E 2022 (gearchiveerd)

Ommen 75 jaar vrijheid (gearchiveerd)

Youtubevideo Ommen (gearchiveerd)

Vroege versie video (gearchiveerd)

Facebookpost Classic MV's (gearchiveerd)

Twitterpost tanks op snelweg (gearchiveerd)

Oefening Marechaussee (gearchiveerd)

Twitterpost Marechaussee (gearchiveerd)

Antwoord Marechaussee op Twitter (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.