Geen link met boerenprotest

Foto toont foodtruck in Amerikaanse stad Seattle

05.07.2022, 12:51 (CEST)

Distributiecentra van supermarkten blokkeren, daar wordt een mens hongerig van. Een foodtruck in de vorm van een varken zou de boeren daarom van eten voorzien. Hier is alleen niets van waar.

Een foodtruck in de vorm van een varken; erg toepasselijk voor een boerenprotest. Een foto van de wagen wordt onder andere in een Facebookpost gedeeld met de tekst ‘Even een foto om wat van de sfeer op te snuiven. Dit is een FOODTRUCK die de boeren van eten komt voorzien.’ Het bericht werd al meer dan tweehonderd keer gedeeld. Anderen delen de afbeelding alleen met de mededeling dat vijftig foodtrucks klaar zouden staan om de boeren te eten te geven.

Beoordeling

De foodtruck in deze foto staat niet in Nederland en heeft dan ook niets met de boerenprotesten te maken. Dit was een foodtruck in de Amerikaanse stad Seattle, maar is al een paar jaar niet meer operationeel. Of er bij de boerenprotesten van 4 juli wel vijftig andere foodtrucks te vinden waren, is niet helemaal duidelijk. Op sociale media is hier in ieder geval bijna geen beeld van te vinden.

Feiten

Wie de afbeelding wat beter bekijkt, ziet al veel aanwijzingen dat de foto waarschijnlijk niet in Nederland is gemaakt. Zo heeft de foodtruck geen Nederlandse nummerplaat en staat in het parkeervak het woord ‘No’. Achter de truck is een bord van ‘Kress Supermarket’ te zien.

Een reverse image search leidt naar een artikel over ‘zes originele foodtrucks over de hele wereld’. Daar prijkt ook deze truck in de vorm van een varken. Het blijkt te gaan om Maximus-Minimus uit Seattle.

Het restaurant op wielen serveerde broodjes met verschillende soorten vlees. In 2018 liet de eigenaar op sociale media weten dat ze dat jaar niet open zouden gaan. Hun website is ook niet meer online. Het domein staat te koop.

De foto werd gemaakt op een parkeerplaats op Pike Street die niet meer bestaat. Het is nog wel te zien op een oud Google Maps beeld uit 2010. Links zijn in de ramen de advertenties te zien voor een sportschool. Op het oude Maps-beeld is zelfs de foodtruck in kwestie te vinden. Deze staat rechts op de parkeerplaats.

Een Streetview-beeld van december 2021 van dezelfde plek laat zien dat er nu een zwarte wolkenkrabber voor in de plaats is gekomen. Het gebouw links is nog wel hetzelfde, net als de wolkenkrabber erachter.

Foodtrucks in Nederland

Deze gesloten foodtruck koppelen aan boerenprotesten in Nederland is dus onzin. Maar zijn er dan wel andere foodtrucks die de boeren van eten voorzien tijdens hun blokkades?

Op Twitter is wel een screenshot te vinden uit een Telegramgroep met een foto van een snackkar achter een tractor. In deze Telegramgroep zelf is het bericht van 15u47 op 4 juli alleen niet meer te zien. Het zou boven een tweet van Hans van Tellingen moeten staan, die om 15u48 op 4 juli werd gedeeld. Daarboven staat nu alleen een filmpje van Friese kinderen van 15u33. De URL van het bericht met het filmpje eindigt op '11331'. Die van de tweet op '11334'. Hier hebben dus wel nog twee berichten tussenin gezeten die later weg zijn gehaald.

De berichten over de foodtrucks zijn van 4 juli. Die dag was er een groot protest tegen het stikstofbeleid, waar niet alleen boeren, maar bijvoorbeeld ook vissers aan meededen.

Informatie over de protesten wordt gedeeld in massale Telegramgroepen als ‘Boeren, vissers en Burgers verenigd!’ en ‘Boeren in Opstand’. Deutsche Presse-Agentur (dpa) bekeek alle berichten die hier op 4 juli in werden gedeeld en vond één initiatief van een viskraam met eten voor de boeren. Van ‘vijftig foodtrucks’, zoals online wordt beweerd, is in de eigen communicatiekanalen van de protesten alvast geen spoor te vinden.

(Stand van zaken: 05.07.2022)

Links:


Facebookpost (gearchiveerd)

Twitterbericht (gearchiveerd)

Artikel over foodtrucks (gearchiveerd)

Maximus-Minimus over sluiting (gearchiveerd)

Website Maximus-Minimus (gearchiveerd)

Google Streetview 2010 (hier en hier gearchiveerd)

Google Streetview 2021 (gearchiveerd)

Tweet met snackkar (gearchiveerd)

Telegrambericht met tweet (gearchiveerd)

Telegrambericht met Friese kinderen (gearchiveerd)

Over vissers bij protest (gearchiveerd)

Bericht met viskar (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.