Phishing
Een simpele reactie levert geen koelkast op
22.6.2022, 16:30 (CEST)
De Facebookpagina ‘Beko Nederland’ toont zich vrijgevig. Wel 540 koelkasten die nog werken, maar slechts deukjes hebben, worden verloot. Het enige wat je hoeft te doen is het bericht delen, liken en een reactie achterlaten. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het ook.
Beoordeling
Dit is geen echte winactie van Beko. Er valt niets te winnen. Het gaat hier om een voorbeeld van phishing.
Feiten
De ‘Beko-Nederland’ Facebookpagina waarop het bericht gepost is, werd op 22 juni 2022 aangemaakt. Dat is dezelfde dag van de post zelf. Het is ook het enige bericht op de pagina. De pagina wordt door zeventien mensen gevolgd. Het logo dat gebruikt wordt, is het oude Beko-logo uit 1993-2014. Ook is de pagina gecategoriseerd onder ‘meubels’, de officiële Facebookpagina van Beko is onder ‘apparaten’ ingedeeld.
Deze officiële pagina wordt gevolgd door bijna zeven miljoen mensen. Ze is voorzien van een verificatiebadge. Facebook plaatst deze achter accounts en pagina’s om te laten zien dat het hier op de officiële pagina gaat en niet om oplichters. Op de officiële website van Beko is te zien dat het een bedrijf in witgoed-apparaten is; wasmachines, koelkasten, vaatwassers et cetera. Op de officiële kanalen van Beko is niets over de winactie terug te vinden.
Na een reactie in de commentaren bij de Facebookpost, verschijnt vrijwel direct een persoonlijk Facebookbericht, waarin felicitaties staan en waaruit blijkt dat registratie nodig is om de prijs in ontvangst te nemen.
De registratielink leidt naar een webpagina met enkele afbeeldingen van koelkasten en dit keer het nieuwe Beko-merksymbool. Alle hyperlinks zoals Privacy, Voorwaarden en Cookies werken niet. De URL van de pagina begint met sites.google.com en is dus gemaakt met een gratis service van Google om websites te maken.
Op de valse webpagina is een aftellende klok en rood lichtende registratielink te vinden. Dit leidt naar een onbeveiligde webpagina, die ook geen enkele link met Beko heeft. Deze keer valt er geen koelkast te winnen, maar een IPhone 12 of Samsung Galaxy S21. Dit is dus overduidelijk een voorbeeld van phishing, een manier om online via misleiding persoonlijke gegevens te verzamelen.
Beko is niet het enige bedrijf waarvan de naamsbekendheid misbruikt wordt om gegevens te verzamelen. Zo schreef de Deutsche Presse-Agentur in het verleden als factcheks over valse acties van de Kruidvat, Lidl, Jumbo, Penny, Mediamarkt en Colruyt.
(Stand van zaken: 22.6.2022)
Links
Facebookpost Beko-Nederland (gearchiveerd)
Facebookpagina Beko-Nederland (gearchiveerd)
Officiële Beko-Facebook (gearchiveerd)
Verificatiebadge Facebook (gearchiveerd)
Officiële website Beko (gearchiveerd)
Beko phising pagina (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.