Cijfers raden levert geen waardebon van Jumbo op

19.04.2022, 12:39 (CEST)

De Nederlandse supermarktketen Jumbo lijkt in een vrijgevige bui. Op Facebook plaatst de pagina "Jumbo Supermarkten." een wedstrijd die waardebonnen tussen de 500 en 1000 euro zouden opleveren. Maar is dit wel een echte wedstrijd van Jumbo? 

Beoordeling

Dit is geen echte wedstrijd van Jumbo. Er valt niets te winnen. Het gaat hier om een voorbeeld van phishing.

Feiten

De supermarkten Jumbo - die sinds eind 2019 ook in België vestingen heeft - organiseert regelmatig win- of spaaracties voor haar klanten. Maar deze wedstrijd op Facebook is geen actie van Jumbo en komt van een valse Facebookpagina. Het gaat hier om een voorbeeld van phishing.

Facebookpagina

De wedstrijd wordt gedeeld door de pagina "Jumbo Supermarkten." (met punt). De profiel- en hoofdingsfoto zijn inderdaad van Jumbo. Maar de pagina is pas op 10 april 2022 aangemaakt en wordt door slechts één persoon gevolgd en heeft maar één bericht: dat van de wedstrijd. Dat lijkt toch uitzonderlijk voor een grote keten als Jumbo. Dit is dan ook helemaal geen officiële pagina van Jumbo.

De officiële Facebookpagina van Jumbo is terug te vinden via de website van Jumbo België (onderaan de pagina). Dat het hier om de authentieke pagina gaat is af te leiden aan de verificatiebadge naast de paginanaam. Facebook plaatst deze achter accounts en pagina's om te laten zien dat het hier wel degelijk om de officiële Facebookpagina gaat en niet om oplichters. 

De echte pagina heeft ook een uitgebreide sectie met contactgegevens. Bij de valse Facebookpagina zijn geen contactgegevens te vinden. Jumbo waarschuwt zelf op haar website voor valse acties in naam van de keten. 

De wedstrijd

De valse wedstrijd bestaat uit een foto waarop schijnbaar een hele pagina vol met "609" te zien is. Er zijn echter een aantal cijfers die afwijken. Wie deze kan raden, maakt zogezegd kans op de waardebon. Wie een antwoord schrijft in de commentaren krijgt meteen een privébericht van de pagina.

Om kans te maken is het nodig de wedstrijd te delen op Facebook en dat te bevestigen in de chat. Ook zonder het delen van het bericht, reageert de pagina meteen op de bevestiging. Via een link moet geregistreerd worden om het prijzengeld in ontvangst te nemen. 

De website waar de link heen leidt, lijkt op het eerste zicht van Jumbo, aangezien het logo vaak voorkomt. Echter, veel details maken duidelijk dat ook deze site niets met de supermarktketen te maken heeft. Zo is er reclame voor Lidl zichtbaar. De URL van de website begint met sites.google.com. Op haar website geeft Jumbo duidelijk aan dat officiële websites altijd met jumbo.com of hallo.jumbo.com beginnen.

Om te registreren is het nodig door te klikken op een link waar "register" op staat. Hier is sprake van waardebonnen van 250 tot 500 euro, waar het Facebookbericht het heeft over 500 tot 1000 euro. Wie doorklikt wordt een aantal keer omgeleid om uiteindelijk op een website te komen die reclame maakt voor de browser 'Opera'. 

Van registratie of Jumbo is geen sprake meer. Alles wijst er dus op dat het hier om duidelijke misleiding gaat om Facebookgebruikers gegevens te ontfutselen of reclame voor te schotelen. Er valt nooit iets te winnen. Deutsche Presse-Agentur (dpa) schreef in het verleden al factchecks over gelijkaardige valse acties in naam van Mediamarkt, Colruyt of Lidl

(Stand van zaken: 19.04.2022)

Links

Facebookwedstrijd (gearchiveerd)

Echte Jumbo-acties (gearchiveerd)

Phishing (gearchiveerd)

Valse Facebookpagina (gearchiveerd)

Officiële Facebookpagina Jumbo (gearchiveerd)

Website Jumbo (gearchiveerd)

Verificatiebadge Facebook (gearchiveerd)

Waarschuwing Jumbo (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier en hier

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com