Verlamming door gordelroos

'Satirisch' artikel legt woorden in Justin Biebers mond

17.06.2022, 21:56 (CEST)

Een verlamd gezicht en een afgelaste tournee: het zit Justin Bieber niet mee. Een Canadese website zegt dat een coronavaccin verantwoordelijk is, maar die bron is niet betrouwbaar.

Justin Bieber is in het nieuws deze week, maar niet voor zijn muziek. Zijn gezichtsverlamming, een gevolg van het syndroom van Ramsay-Hunt, en de mogelijke oorzaken daarvan gaan over de tongen. Nu zou Bieber hebben toegegeven dat het coronavaccin de boosdoener is die zijn 'leven ruïneerde'. De Canadese zanger zou eveneens farmaceut Pfizer voor de rechter willen slepen, zo schrijft de website Vancouver Times. Maar is dat wel een betrouwbare bron?

Beoordeling

Het artikel is niet echt, maar satire. Biebers gezichtsverlamming is het gevolg van een gordelrooscomplicatie. Er is geen vastgestelde link met de coronavaccins. Daarnaast is het niet bekend of Justin Bieber gevaccineerd is tegen COVID-19.

Feiten

Via zijn Instagramprofiel maakte Justin Bieber op 10 juni bekend concerten van zijn wereldtournee af te lassen. De reden? Een tijdelijke gezichtsverlamming, als gevolg van het syndroom van Ramsay-Hunt syndroom. Meer info gaf de Canadese zinger niet.

De 'onthulling' van de website Vancouver Times dat het veroorzaakt zou zijn door een coronavaccin moet niet serieus worden genomen. Ze schrijven satirische artikelen over onderwerpen die een "impact hebben op conservatieven", zo zeggen ze zelf. Er is nergens enig bewijs dat Bieber dit zou hebben gezegd. Zelf verwijst Vancouver Times naar de Britse krant Daily Mail. In dat artikel is evenmin enig spoor te vinden van een verband dat Bieber zelf maakte tussen zijn aandoening en een coronavaccin.

Het is niet de eerste keer dat de zelfbenoemd satirische artikelen van de Vancouver Times een eigen leven gaan leiden. Deutsche Presse-Agentur (dpa) schreef er al twee keer eerder over.

Complicatie van gordelroos

Wat ligt dan wel aan de basis van zijn gezichtsverlamming? Het syndroom van Ramsay-Hunt is een (uitzonderlijke) complicatie van gordelroos waarbij een gezichtszenuw aangetast wordt. Gordelroos is dan weer een mogelijk overblijfsel van een infectie met waterpokken. Een deel van dat virus kan sluimerend achterblijven in het lichaam en af en toe de kop opsteken.

Er zijn verschillende studies naar de theorie dat een intenting met een coronavaccin zo'n opstoot van gordelroos kan uitlokken. Er is nog geen duidelijk vastgestelde causale link en meer onderzoek blijft nodig.

Bieber en COVID-19

Tenslotte is niet bekend of Justin Bieber, of diens echtgenote Hailey, ingeënt zijn met een coronavaccin. Er is publiek geen informatie te vinden of ze wel dan niet het coronavaccin namen.

In februari van dit jaar werd bovendien bekend dat de zanger COVID-19 had.

(Stand van zaken: 17/06/2022)

Links

Facebookpost I en II (gearchiveerd hier en hier)

Vancouver Times (gearchiveerd)

Over Vancouver Times (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factchecks over Vancouver Times I en II

AD over de aankondiging van Justin Bieber

Artikel Daily Mail (gearchiveerd)

Over het Ramsay Hunt syndroom (gearchiveerd)

Over gordelroos (gearchiveerd)

Gezondheid en Wetenschap geen verband herpesinfecties, zona en coronavaccins (gearchiveerd)

Bieber besmetting COVID-19 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.