Ziekten

Apenpokken en gordelroos veroorzaakt door verschillende virussen

1.6.2022, 14:40 (CEST), laatst geüpdate: 2.6.2022, 14:57 (CEST)

Beiden geven je huiduitslag, maar apenpokken en gordelroos zijn veroorzaakt door verschillende virussen. Ze zijn dus niet hetzelfde.

Apenpokken zou niets meer zijn dan gordelroos. En dat zou dan weer een bijwerking zijn van de coronavaccins. Zo klinkt het alvast online. Met andere woorden: de recente uitbraak van apenpokken zou niets anders zijn dan een neveneffect van de vaccinatiecampagne.

Beoordeling

Apenpokken en gordelroos worden veroorzaakt door twee aparte virussen en hebben niets met elkaar te maken. Er is evenmin enig bewezen verband tussen gordelroos en de coronavaccins. Apenpokken zijn dan ook geen gevolg van de coronavaccins.

Feiten

Het apenpokkenvirus behoort tot de virusfamilie poxviridae, waar ook het virus van de 'gewone' pokken deel van uitmaakt. Gordelroos daarentegen wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus oftewel het waterpokkenvirus. Dat behoort tot de familie van de herpesviridae. Gordelroos komt dan ook enkel voor bij mensen die al de waterpokken hebben gehad. Een deel van dat virus kan namelijk sluimerend aanwezig blijven in het lichaam en kan soms terug actief worden. Dat geeft dan gordelroos.

Het is enigzins verwarrend maar er zijn dus verschillende soorten pokken die ook door verschillende virussen veroorzaakt worden. Ondanks de gelijkaardige namen gaat het dus wel degelijk om aparte ziekten.

Geen indicatie van link met coronavaccins

Het is niet de eerste keer dat de apenpokken en gordelroos (weliswaar elk apart) gelinkt worden aan de coronavaccins. Zo schreef dpa reeds over het feit dat er geen enkele link is tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de apenpokken.

Ook van gordelroos wordt al ruim een jaar gezegd dat het een bijwerking van de coronavaccins zou zijn en dpa schreef hier reeds in juni 2021 over. Er is geen indicatie dat gordelroos, ook gekend als zona in België, een directe bijwerking is van een inenting met een coronavaccin.

Er zijn enkele wetenschappelijke artikels over gordelroos na coronavaccinatie. In beschrijvende studies ging het veelal om milde gevallen bij oudere patiënten die ook spontaan weer verdwenen. De precieze aard van een eventuele link komt daarin niet duidelijk naar voren. Meer onderzoek en duidelijkheid is dus zeker nodig, maar op dit moment kan er niet worden gesproken van een vaststaand verband tussen gordelroos en coronavaccinatie.

Verkeerd gebruik foto's

Veelal worden deze claims vergezeld door twee identieke foto's. Een waarbij het gebruikt wordt ter illustratie van gordelroos, de andere ter illustratie van apenpokken. De foto toont wel degelijk gordelroos en is afkomstig van een website met stockfoto's.

De Indiase website The Health Site gebruikte inderdaad enige tijd die foto bij een artikel over apenpokken. Ondertussen is de afbeelding aangepast.

(Stand van zaken: 01/06/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Dpa-factchecks over gordelroos en apenpokken en AstraZenecavaccin

Over gordelroos (gearchiveerd)

Over apenpokken (gearchiveerd)

Over waterpokken (gearchiveerd)

Wetenschappelijk artikel gordelroos en coronavaccins (gearchiveerd)

Gezondheid en Wetenschap herpesinfecties, gordelroos en coronavaccins (gearchiveerd)

Stockfoto gordelroos (gearchiveerd)

Artikel The Health Site (gearchiveerd) en gearchiveerde versie 21/05/2022

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.