Geen bewijs dat coronavaccins bloeddrukproblemen veroorzaken

16.07.2021, 14:16 (CEST)

Cardiologen in Gasthuisberg (UZ Leuven) zouden melding maken van een opvallende stijging in bloeddrukproblemen, gelinkt aan de (corona)vaccins. Artsen zouden opvallende opstoten van zona, chron (sic) en ontstekingen allerhande registreren. Althans, dat is wat een Facebookgebruiker (hier gearchiveerd) schrijft. Maar wat klopt er van?

Beoordeling:

De dienst cardiologie van het UZ Leuven ontkent zulke vaststellingen te hebben gedaan in hun praktijk. Er is geen bewezen link tussen de coronavaccins enerzijds en bloeddrukproblemen, ontstekingen of zona anderzijds.

Feiten:

Cardioloog aan het UZ Leuven Thomas Vanassche bevestigt aan dpa dat hij en zijn collega's geen zulke observaties maken in hun praktijk. "Niemand van ons heeft zoiets ondervonden", klinkt het bij dr. Vanassche. "Een verhoogde bloeddruk of hypertensie is een onderbelicht probleem dat ongeveer een derde van de volwassenen treft", zegt hij. "Vooral op lange termijn is het een probleem. De bloedvaten worden meer belast en ook het hart moet harder werken. De organen verslijten dus sneller."

Maar er is een verschil tussen een systematische verhoging van de bloeddruk en een tijdelijke verhoging. Enkel dat eerste is een probleem. "Je bloeddruk schommelt sowieso doorheen de dag", zegt dr. Vanassche. "Stress, spanning of pijn kunnen zorgen voor een tijdelijke verhoging. Ik kan me dus voorstellen dat iemand die net een prik heeft gekregen tijdelijk een wat hogere bloeddruk heeft. Maar dat is de spanning van het moment en niet de prik zelf." Artsen van het UZ Leuven hebben geen enkele link opgemerkt tussen de coronavaccins en een systematische verhoogde bloeddruk.

Er is wel een link tussen hypertensie en de ziekte COVID-19. "Mensen met cardiovasculaire aandoeningen zijn een risicogroep voor COVID-19 en lopen dus meer kans op een ernstig verloop", zegt dr. Vanassche. "Zo'n patiënten moeten zich zeker laten vaccineren."

Evenmin werden er meer opstoten van zona geconstateerd in het UZ Leuven. Zona is een huiduitslag die veroorzaakt wordt door een (opnieuw) actief waterpokkenvirus. Sommige mensen die ooit de waterpokken hadden blijven een deel van het virus dragen in hun lichaam. Dat kan dan af en toe de kop opnieuw opsteken. "Zona, net zoals koortsblaasjes, zie je op momenten van ziekte, ontsteking of wanneer het lichaam zich om de een of andere reden niet zo goed voelt", verduidelijkt dr. Vanassche. Maar opnieuw is er hier geen gekende link met de coronavaccins.

Hoewel in het facebookbericht niet wordt gepreciseerd om welke ontstekingen het gaat, is dr. Vanassche's reactie opnieuw negatief. "In de VS en Isräel zijn er enkele gevallen van hartspierontsteking na vaccinatie. Dat zijn zaken die ook los van vaccinatie zeer zeldzaam zijn, waarvan niet duidelijk is hoeveel het exact voorkomt in een 'normaal' jaar", zegt hij. "Op dit moment heb ik in België geen weet van belangrijke gevallen na vaccinatie. Het zou net een teken van geruststelling moeten zijn: wanneer er ook maar het minste vermoeden van nevenwerking is zijn we daar als medici beducht op."

Links:

Facebookpost (gearchiveerd)

Over prof. dr. Thomas Vanassche (gearchiveerd)

Over hypertensie/hoge bloeddruk (gearchiveerd)

Over zona (gearchiveerd)

Belgische cardiologische liga COVID-19 en hartaandoeningen

Over myocardities/hartspierontsteking (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com