Interview met Pfizerbaas Bourla werd verknipt en ging daarna een eigen leven leiden

30.05.2022, 17:15 (CEST)

'In 2023 zullen we het aantal mensen in de wereld verminderen met 50 procent,' Albert Bourla, de CEO van farmaceut Pfizer, lijkt het echt te zeggen in een video die online wordt gedeeld (hier en hier). 'Geeft deze man nu massagenocide toe?' schreeuwt een man in een TikTokvideo die ook in Nederland wordt gedeeld. Het is daarentegen niet wat het lijkt.

Beoordeling

Dit fragment is verknipt. In werkelijkheid zei Albert Bourla dat het doel was om in 2023 te zorgen dat meer mensen de medicijnen van de farmaceut kunnen betalen.

Feiten

In de hoek van het gedeelde fragment is een duidelijk logo te zien met de tekst 'To The Lifeboats'. Dit leidt naar een Amerikaanse podcast met dezelfde naam. Afleveringen gaan onder andere over waar COVID-19 vandaan zou komen, vermeende verkiezingsfraude en veiligheid van vaccinaties.

Wie het Twitteraccount van To The Lifeboats opzoekt, komt al snel bij het origineel van de video die online rondgaat. "...we hebben de doelen opgezet voor de komende vijf jaar en één daarvan was dat we in 2023 het aantal mensen in de wereld zullen verlagen met 50 procent. Ik denk dat vandaag die droom uitkomt," horen we Bourla zeggen. Bij de video schrijft het account: "Als Bourla en de WHO de waarheid zouden vertellen". Het account verknipte een uitspraak van Bourla, maar is daar dus ook open over. Ook in de reacties geven ze dat nog eens eerlijk toe.

Die duidelijkheid dat To The Lifeboats zelf het fragment manipuleerde, is in de Nederlandse berichten verdwenen. Daar is de overtuiging dat Bourla echt zou hebben gezegd dat hij het aantal mensen in de wereld wil verminderen.

Het interview waar dit uit is geknipt is gemakkelijk te vinden, vanwege het logo van het World Economic Forum op de achtergrond. Op het YouTubekanaal van het WEF is het gesprek tussen Bourla en WEF-oprichter Klaus Schwab sinds 25 mei 2022 te vinden.

Het gebruikte stuk voor het fragment dat online rondgaat is te zien vanaf minuut 2.33. Wie dit echte fragment bekijkt, komt alleen tot de conclusie dat Bourla iets anders zegt over de wereldbevolking (vanaf minuut 2.50) : "... één daarvan was dat we in 2023 het aantal mensen in de wereld dat onze medicijnen niet kan betalen wilden verlagen met 50 procent. Ik denk dat die droom vandaag uitkomt".

Bourla zei dit in de context van een aankondiging die hij bij de WEF-bijeenkomst in Davos deed. Pfizer zegt al haar huidige en toekomstige gepatenteerde medicijnen en vaccins voortaan zonder winstoogmerk beschikbaar te maken aan de vijfenveertig armste landen.

De CEO van Pfizer is wel vaker het onderwerp van nepnieuws. Een eerder optreden van hem bij het WEF zorgde eerder deze maand al voor onjuiste berichten. Ook beweringen over zijn zogenaamde arrestatie en over zijn vaccinatiestatus werden eerder al door Deutsche Presse-Agentur gecheckt.

(Stand van zaken: 30/05/2022)

Links:


Facebookpost I (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Over podcast To The Lifeboats (gearchiveerd)

Tweet To The Lifeboats (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Reactie op tweet (gearchiveerd)

Volledige gesprek met Bourla (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Over aankondiging Pfizer (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factchecks hier, hier en hier

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com