Niet verslaafd aan coronaprikken: Hugo de Jonge kreeg er nog maar twee

24.11.2021, 17:08 (CET)

"Al 6 prikken gehad, terwijl de rest nog met smart wacht op de 3e?!" schrijft een Facebookpagina bij een collage van zes foto’s van Hugo de Jonge. Op iedere foto krijgt de demissionair minister van Volksgezondheid een injectienaald in zijn arm gestoken. Maar gaat het hier inderdaad om zes coronavaccinaties?

Beoordeling:

Zoals Deutsche Presse-Agentur (dpa) al meermaals aantoonde is het niet waar dat Hugo de Jonge al veel vaker een coronavaccinatie ontving dan de meeste Nederlanders. Demissionair minister De Jonge kreeg tot nu toe twee coronavaccinaties. Drie andere foto’s in deze collage zijn van griepprikken. De zesde is ook goed te verklaren: er is twee keer een foto van dezelfde prikafspraak gebruikt.

Feiten:

Inmiddels schreef Deutsche Presse-Agentur (dpa) al drie eerdere factchecks over de vaccinatiefoto’s van Hugo de Jonge. De laatste was nog minder dan een week geleden (19 november 2021). Hierin wordt al de oorsprong van vijf van de zes foto’s in deze collage toegelicht.

De foto’s zonder mondmaskers zijn van griepprikken in 2018 en 2019. Ook de foto linksbovenin is van een griepprik, maar dan in november 2021. De foto rechtsonderin is van De Jonge’s tweede coronavaccinatie in juli van dit jaar.

Dan blijven alleen nog de twee foto’s waarin de demissionair minister een lichtblauw t-shirt draagt over. Dit is duidelijk hetzelfde t-shirt. De foto’s werden dan ook bij dezelfde prikafspraak genomen: bij de eerste coronavaccinatie van De Jonge, op 4 juni 2021. De exacte foto’s zijn hier en hier terug te zien bij de beeldbank van het ANP en RTL Nieuws.

Dus nee, Hugo de Jonge kreeg niet al zes coronavaccinaties "terwijl de rest met smart wacht op de derde." Ook hij zal tot zijn boosterprik moeten wachten totdat zijn leeftijdscategorie aan de beurt is.

(Stand van zaken: 24/11/2021)

Links:


Facebookpost (gearchiveerd)

Dpa factcheck 19 november 2021

Dpa factcheck 7 juni 2021

Dpa factcheck 12 juli 2021

Griepprik 2018 (gearchiveerd)

Griepprik 2019 (gearchiveerd)

Griepprik 2021 (gearchiveerd)

Tweede coronavaccinatie 9 juli 2021 (gearchiveerd)

Foto eerste coronavaccinatie ANP (gearchiveerd)

Foto eerste coronavaccinatie RTL Nieuws (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com