Griepprik is geen coronavaccin: collage van prikfoto’s Hugo de Jonge bevat drie griepprikken

19.11.2021, 13:54 (CET)

Nadat er eerder dit jaar al collages rondgingen met eerst drie en daarna vier foto’s van Hugo de Jonge die een prik ontvangt, is er nu weer een nieuwe versie in omloop. Een vijfde foto is aan de collectie toegevoegd. Meerdere Facebookgebruikers delen de afbeelding (hier, hier en hier) met teksten als "Geloof Hugo onze minister nu maar, dat die prikken wel meevallen, want hij heeft zelf al 5 prikken gehad, en leeft nog steeds." en "Hugo de Jonge heeft zijn 5 prikken al gehad blijkbaar."

Beoordeling:

Drie van de vijf foto’s in de collage zijn van griepprikken die demissionair minister De Jonge in 2021, 2019 en 2018 ontving. De foto’s bij nummer 1 en 3 in de collage zijn wel van coronavaccinaties. De Jonge ontving, net als de meeste andere Nederlanders, nog maar twee coronaprikken.

Feiten:

In twee eerdere factchecks van Deutsche Presse-Agentur (hier en hier) werd al bewezen dat de foto’s bij nummer 4 en 5 eigenlijk griepprikken zijn. Ze werden op De Jonge’s Twitteraccount geplaatst op 1 november 2018 en 9 december 2019. In deze meest recente collage met vijf foto’s staan zelfs de tweets van Hugo de Jonge met het woord 'griepprik' erin er bij. Ook daarmee gaan meerdere mensen in berichten en reacties toch de fout in en nemen de foto’s aan voor vijf coronavaccinaties.

De foto’s op nummer 1 en 3 zijn wel degelijk coronavaccinaties. De Jonge kreeg de eerste prik op 4 juni 2021 en zijn tweede op 9 juli.

De foto bij nummer 2 is de nieuwste toevoeging in de collectie. Ook hier gaat het weer om een griepprik. Hugo de Jonge twitterde deze foto op 15 november 2021 met de tekst "Goed om - zeker nu - een griepprik te halen. Zo bescherm je jezelf, maar vooral ook de mensen om je heen. Én de zorg. Dus als je ook de kans krijgt: doen!"

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge werd tot nu toe twee keer gevaccineerd tegen COVID-19. De andere drie foto’s van prikken zijn van een griepvaccinatie.

(Stand van zaken: 19/11/2021)

Links:


Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Facebookpost 3 (gearchiveerd)

Dpa factcheck 7 juni 2021

Dpa factcheck 12 juli 2021

Griepprik 2018 (gearchiveerd)

Griepprik 2019 (gearchiveerd)

Eerste coronavaccinatie De Jonge (gearchiveerd)

Tweede coronavaccinatie De Jonge (gearchiveerd)

Griepprik 2021 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com