Twee foto’s in prikcollage Hugo de Jonge zijn van eerdere griepvaccinaties

07.06.2021, 11:53 (CEST)

Een fotocollage waarbij demissionair minister Hugo de Jonge zijn mouw opstroopt voor een vaccinatie gaat rond op sociale media. "Hoe vaak is Hugo nu al gevaccineerd?" staat boven de drie foto’s geschreven. De collage wordt ook op Facebook veel gedeeld met bijschriften als ‘u wordt in de maling genomen’ en ‘hoeveel keer wordt hij gevaccineerd dan of was het toch steeds een leugen’.

Beoordeling

De online berichten doen het lijken alsof al deze foto’s van een coronavaccinatie waren. Dat is echter onjuist. De twee foto’s waarbij De Jonge geen mondkapje draagt zijn gemaakt bij het krijgen van de griepprik in 2018 en 2019.

Feiten

Op 4 juni 2021 kreeg demissionair zorgminister Hugo de Jonge zijn eerste inenting tegen het coronavirus. Hij kreeg de prik omdat zijn geboortejaar, 1977, aan de beurt was. Foto’s en video’s van de vaccinatie verschenen in verschillende media. De foto rechtsonderin de online gedeelde collage komt overeen met deze prik. De Jonge draagt hier een mondkapje. 

Op de twee andere foto’s in de collage draagt de demissionair zorgminister geen mondmasker. Dat is ook niet vreemd, want deze foto’s werden vóór de coronapandemie gemaakt. Beide foto’s werden geplaatst op het twitteraccount van Hugo de Jonge. De ene op 1 november 2018, de andere op 9 december 2019. Beide foto’s gaan gepaard met een korte aanmoediging aan zorgpersoneel om de griepprik te nemen.

Hoewel De Jonge dus inderdaad op alledrie de foto's wordt gevaccineerd, gaat het hier om verschillende vaccinaties in verschillende jaren.

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Coronavaccinatie De Jonge (gearchiveerd)

Griepprik 2018 (gearchiveerd)

Griepprik 2019 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com