Israëlische vrouw doet meerdere foute uitspraken over de coronavaccins

01.10.2021, 12:18 (CEST)

In een video van ruim een kwartier doet een Israëlische genaamd Ilana Rachel Daniel een uiteenzetting met kritiek op het coronabeleid van haar land en enkele bedenkingen over de coronavaccins. Zo zouden die experimenteel zijn, grafeenoxide bevatten en gentherapie zijn. De video wordt gedeeld door onlineplatform BLCKBX en wordt verder verspreid op Facebook.

Beoordeling

Hoewel een groot deel van de video bestaat uit meningen, doet Daniel ook meerdere foute uitspraken over de coronavaccins. Daarvan werden er velen al meermaals ontkracht.

Feiten

Ilana Rachel Daniel is een Israëlische vrouw die betrokken is bij de nieuwe politieke partij Rappeh, dat kritisch is tegenover de coronamaatregelen. In de video doet ze enkele foute of misleidende uitspraken over de coronavaccins. Het Nederlandse platform BLCKBX, die de video deelt, verspreidde in het verleden al vaker desinformatie.

Een van de beweringen is het gerucht dat er grafeenoxide, een nanomateriaal, in de beschikbare coronavaccins zou zitten. Dat werd meermaals ontkracht, onder andere door dpa. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit het geval zou zijn. Verder zou de aanwezigheid van zelfs een klein beetje grafeenoxide in een vloeistof het geheel gelijk erg donker doen kleuren. Onopgemerkt grafeenoxide in de doorzichtig gekleurde vaccins doen zou dus erg moeilijk zijn.

Omstreeks 1:30 in de video verwijst Daniel ook naar de gerapporteerde bijwerkingen in monitoringssystemen zoals VAERS in de VS of Eudravigilance in de EU. Dat is misleidend en mist broodnodige context. Rapporteren is vrijwillig en men hoeft geen oorzakelijk verband aan te tonen. VAERS waarschuwt zelf op haar website in een disclaimer: "De rapportages bevatten mogelijk informatie die onvolledig, onjuist, toevallig of niet te verifiëren is. Een groot deel van de meldingen aan VAERS zijn vrijwillig, wat betekent dat ze onderhevig zijn aan vooroordelen."

Myocarditis en bloedklonters zijn gekende, ernstige maar ook zeer uitzonderlijke bijwerkingen van coronavaccins. Dat laatste wordt niet gezegd door Daniel. Zo werd bijvoorbeeld voor AstraZeneca de aanbeveling aangepast om rekening te houden met het kleine risico.

De coronvaccins worden ook omschreven als "gentherapie". Zoals dpa al eerder schreef lopen de definities van wat gentherapie exact is uiteen, maar onder de medische definitie vallen vaccins daar niet onder. Hoe dan ook: ze kunnen het menselijk DNA niet veranderen.

Daniel beschrijft de coronavaccins verder als "experimenteel" en zegt dat hun post-klinische proeven nog lopen tot ten vroegste 2023. Ook hiervoor schreef dpa al meerdere factchecks. In Europa zijn de coronavaccins voorwaardelijk goedgekeurd. Dat maakt ze niet experimenteel.

Ze werden ontwikkeld op een manier die voldeed aan alle vereisten qua werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Ze worden wel nog opgevolgd, niet om de veiligheid te onderzoeken, maar om te kijken naar onder andere hoe lang het vaccin werkzaam blijft. Die onderzoeken lopen inderdaad tot uiterlijk 2023 voor Pfizer en Johnson & Johnson.

(Stand van zaken: 1/10/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Pagina Blckbx (gearchiveerd)

Over Ilana Rachel Daniel (gearchiveerd)

dpa-factchecks over grafeenoxide I en II, gentherapie en "experimentele"vaccins

VAERS disclaimer (gearchiveerd)

CBG over myocarditis na inenting Pifzer en Moderna (gearchiveerd)

EMA bloedklonters AstraZeneca

EMA vaccinregulering (gearchiveerd)

CBG over voorwaardelijke goedkeuring (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com