Geen link tussen uitvinding Johns Hopkins Universiteit en PCR-tests

14.06.2021, 17:48 (CEST)

"Vaccinweigeraars kunnen gevaccineerd worden met behulp van PCR test". Dat zou worden bevestigt door de Johns Hopkins University, aldus het platform RT Benelux op Facebook (hier gearchiveerd). Hierbij deelt het account een deel van een artikel dat al in februari bij Viruswaarheid werd gepubliceerd.

Beoordeling

Het bericht is onjuist. Vaccinweigeraars zullen niet worden gevaccineerd met een PCR-test. De Johns Hopkins universiteit heeft ook niet bewezen dat dit zou kunnen. De uitvinding van de universiteit waarnaar wordt verwezen is een andere techniek. Er is geen link met PCR-tests, noch met de huidige coronavaccinaties.

Feiten

RT Benelux haalt met zijn facebookpost een bericht op van Viruswaarheid, wat daar al in februari 2021 op de website verscheen. Viruswaarheid vertaalde destijds weer een artikel van de Zwitserse blog Legitim, van Jan Walter.

Hierin wordt de techniek van de ‘theragripper’ beschreven, een uitvinding van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit. De universiteit plaatste in november 2020 een artikel over de innovatie op zijn website. De studie in dieren werd een week eerder in het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances gepubliceerd.

De ‘theragripper’ is een miniscuul apparaat dat medicatie geleidelijk en over een langere periode kan afgeven aan het lichaam. Dit is een techniek waar medische wetenschappers al langer naar op zoek zijn. Voorheen was het probleem met medicijnen die over een langere periode de werkzame stoffen afgeven aan het lichaam namelijk dat het vaak al door het hele maagdarmkanaal was voordat alle stoffen waren afgegeven. De ‘theragrippers’ moeten dit probleem verhelpen door zich vast te klampen aan de darmwand, waar ze de medicatie langzaam kunnen afgeven. Daarna laten de mini-apparaten los en worden ze via de reguliere weg uit het lichaam gewerkt.

Viruswaarheid en de Zwitserse blog beschrijven dat de techniek met een wattenstaafje wordt toegediend, met een foto van zo’n wattenstaafje. Dit klopt niet. De foto staat ook bij het artikel van de universiteit, maar telt hier alleen als illustratie. Met kleine zwarte puntjes op het wattenstaafje laten de wetenschappers zien hoe klein de ‘theragrippers’ zijn. Ongeveer de maat van een stofdeeltje, aldus het artikel.

De kleine apparaatjes worden niet via de neus ingebracht, en al helemaal niet via een PCR-test. De innovatie van de Johns Hopkins Universiteit heeft geen enkele link met de tests waarmee tijdens deze pandemie een coronabesmetting wordt opgespoord. Daarbij wordt er überhaupt geen directe link gelegd tussen de uitvinding en vaccinaties. De techniek wordt onderzocht voor het toedienen van medicijnen, in de breedste zin van het woord.

Over het vaccineren van vaccinweigeraars wordt door de universiteit dan ook niet gesproken. Dat de universiteit zou bevestigen dat dit kan is een verzinsel. Dpa schreef eerder dit jaar al factchecks in België en Duitsland over het feit dat alle coronavaccins via injectie worden gegeven. Dit geldt nog altijd voor de vier coronavaccins die momenteel zijn goedgekeurd voor de Nederlandse markt. Een inenting via een PCR-test is volgens het Duitse Paul-Ehrlich Instituut niet mogelijk.

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel viruswaarheid (gearchiveerd)

Artikel Legitim (gearchiveerd)

Artikel Johns Hopkins (gearchiveerd)

DPA-factcheck in België en Duitsland

Over het Paul-Ehrlich-Institut

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com