Beschikbare en vergunde coronavaccins worden enkel toegediend via injectie

07.01.2021, 17:25 (CET)

Via het wattenstaafje dat gebruikt wordt bij de PCR-test zou men mensen kunnen vaccineren. Dat beweert een Facebookgebruikster (gearchiveerd). "Daarom gaat de swab zo diep in de neus en moeten ze rondjes draaien", meent ze nog te weten. Ze deelt ook een foto van een artikel dat zegt dat ingenieurs een 'kleine machine' hebben ontwikkeld om medicijnen mee toe te dienen.

BEOORDELING: De bewering is fout. De beschikbare en vergunde coronavaccins worden uitsluitend toegediend via injectie.

FEITEN: Begin januari 2021 zijn er in Europa twee coronavaccins met een marktvergunning: die van Pfizer/BioNTech en Moderna. België heeft beide aangekocht. Allebei worden ze toegediend via injectie in 2 dosissen.

De foto van het artikel verwijst naar een studie uitgevoerd aan de Johns Hopkins Universiteit in de VS. Dat werd gepubliceerd in het medisch tijdschrift Science Advances. Een team ingenieurs werkt inderdaad aan een nieuwe methode om medicijnen effectief en betrouwbaar toe te dienen via micro-instrumenten.

Er zijn wel twee belangrijke kanttekeningen te maken. Ten eerste zijn de microscopische instrumentjes bedoeld om oraal ingenomen te worden. Zo kan het medicijn via de maag worden opgenomen, net zoals bij een pil. Heel wat anders dan via de neus. Ten tweede is het onderzoek momenteel in het stadium van dierenproeven: er is dus nog een hele weg te gaan vooraleer het effectief in de praktijk kan worden gebruikt.

Een Chinees farmabedrijf probeert wel om een coronavaccin te ontwikkelen dat wordt toegediend via neusspray. Dat werd voorlopig nog enkel getest op muizen, praktische toepassing is dus ook nog niet voor morgen.

Zelfs al moesten de coronavaccins op een andere manier toegediend worden, zal het niet via een wattenstaafje kunnen. Over de PCR-test is sinds het begin van de coronapandemie veel te doen. In een eerdere factcheck beschreef dpa al hoe zo'n wattenstaafje onmogelijk de hersenen kan bereiken, of ook maar enige schade kan veroorzaken.

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/martine.verdonck.7/posts/4227145823979010 (gearchiveerd: http://dpaq.de/w8ABk)

Dpa-factcheck wattenstaafje en bloedhersen-barrière: https://dpa-factchecking.com/belgium/200724-99-912763/

Persbericht Johns Hopkins University: https://ventures.jhu.edu/news/johns-hopkins-engineer-theragrippers-drugs-gi-tract/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/Eq6Pd)

Artikel in Science Advances: https://advances.sciencemag.org/content/6/44/eabb4133 (gearchiveerd: http://dpaq.de/uL9oi)

Persbericht FAGG vergunning coronavaccin Pfizer/BioNTech (21/12/2020): https://www.fagg-afmps.be/nl/news/coronavirus_europese_commissie_geeft_voorwaardelijke_marktvergunning_voor_vaccin_tegen_covid (gearchiveerd: http://dpaq.de/YZ9Sr)

Persbericht FAGG vergunning coronavaccin Moderna (6/1/2021): https://www.fagg-afmps.be/nl/news/coronavirus_europese_commissie_geeft_voorwaardelijke_marktvergunning_voor_vaccin_van_moderna (gearchiveerd: http://dpaq.de/mmb0D)

Eureka Therapeutics coronavaccin neusspray: https://www.pharmaceutical-technology.com/news/eureka-nasal-spray-studies/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/KOVLf)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@belgium.com