Minister Grapperhaus neemt stappen tegen "pedohandboek"

18.09.2020, 15:40 (CEST)

In een post op Facebook wordt beweerd dat een "Pedo handboek" dat op internet circuleert, volgens minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid "geen grens overschrijdt". De CDA-politicus zou "instructies" en adviezen voor pedofielen om makkelijker kinderen te verleiden, niet grensoverschrijdend vinden. Doet Grapperhaus er dus niets tegen?

BEOORDELING: De stelling is fout. Minister Grapperhaus is bezig met de voorbereiding van een verbod op "pedohandboeken". Het wetsontwerp is al klaar en openbaar.

FEITEN: Er is een wetsvoorstel met de naam "Strafbaarstelling voorbereidingshandelingen met het oog op het plegen van seksueel kindermisbruik". Dat staat sinds 23 juli 2020 op internet voor een zogeheten "internetconsultatie", aldus een woordvoerder van de minister.

De zegsman benadrukt dat mensen met een bepaalde expertise op dit terrein, maar ook alle andere belangstellende burgers hun reactie kunnen geven. Het is dus duidelijk dat het ministerie van Grapperhaus wel degelijk werkt aan het verbieden van adviezen voor het verleiden van kinderen.

In de toelichting op de internetconsultatie staat dat er "een nieuwe strafbepaling" komt die "een vrij breed scala aan voorbereidingshandelingen met het oog op het plegen van seksueel misbruik van een kind zelfstandig strafbaar stelt. Hieronder vallen gedragingen als het (online) verspreiden, verwerven of in bezit hebben van 'instructief pedomateriaal'. Op het strafbaar feit komt een maximumstraf van vier jaren gevangenisstraf of een geldboete van de vijfde categorie te staan."

RTL Nieuws berichtte in juli 2020 over het wetsontwerp tegen het "pedohandboek". De omroep had er eerder in 2018 al over het handboek bericht en toonde uittreksels met teksten als "Hier leer je hoe je kinderen op efficiënte wijze kunt verleiden en vervolgens seks kunt hebben met hen op de voor jou meest handige, veilige en belonende manier".

Toen al werd een verbod geëist: "Politieke partijen reageren geschokt op het handboek. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een verbod. ‘Als je alleen al de samenvatting leest die jullie hebben gemaakt, dan lopen de rillingen over je rug’, zegt Madeleine van Toorenburg, Tweede Kamerlid van het CDA. ‘Dit is echt iets afschuwelijks en moet verboden worden.’", aldus RTL al in 2018.

De woordvoerder van minister Grapperhaus benadrukt dat de internetconsultatie op 18 september 2020 sluit. Daarna worden de reacties van experts en gewone burgers op het ministerie bekeken en gewogen en verwerkt. Dan zal het kabinet zich over het wetsontwerp buigen en dat voor advies naar de Raad van State sturen. De Tweede Kamer kan zich daarna uitspreken over het wetsontwerp tegen "pedohandboeken". In 2018 bleek er al brede steun te zijn voor zo’n verbod, aldus RTL destijds: "Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een verbod."

Het wetsontwerp beoogt een artikel 240c toe te voegen aan het Wetboek van Strafrecht dat het strafbaar stelt om "kennis of vaardigheden" te verwerven om kinderen te verleiden of die een ander "bij te brengen".

In Nederland is er een leeftijdsgrens van 16 jaar voor seks. Er staat gevangenisstraf op "ontuchtige handelingen" met kinderen onder de 16. Dat is geregeld in artikel 245 van het Wetboek van Strafrecht.

In eerdere factchecks ging dpa al in op initiatieven in Nederland om pedofilie te promoten, en op verbodspalingen als een reactie erop.

---
Links:

Facebook-post:

https://www.facebook.com/silvia.wegh/posts/3302054636526211

(gearchiveerd: https://perma.cc/V3MY-JEC9 )

Internetconsultatie over het wetsontwerp:

https://www.internetconsultatie.nl/strafbaarstellingvoorbereidingseksueelkindermisbruik 

(gearchiveerd: https://archive.vn/sYlQI )

Bericht over wetsontwerp op RTL Nieuws uit juli 2020:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5172944/pedofilie-kindermisbruik-boek-strafbaar-cel

(gearchiveerd: https://archive.vn/T5x8K )

RTL-bericht uit 2018 over het “pedohandboek”:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4052086/gevaarlijk-pedohandboek-ongestoord-verspreid-internet-politiek-wil

(gearchiveerd:  https://archive.vn/an6Qc  )

Wetboek van Strafrecht, art. 245:

 https://wetten.overheid.nl/BWBR0001854/2020-07-25/#BoekTweede_TiteldeelXIV_Artikel245

(gearchiveerd:  https://archive.vn/QQuar )

Eerdere dpa-factchecks over organisaties in Nederland die pedofilie promoten:

https://dpa-factchecking.com/netherlands/200916-99-586269/

https://dpa-factchecking.com/netherlands/200522-99-155061/

---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com