Macron is gevaccineerd

Zonder bewijs is beschuldiging Lassalle niets waard

13.10.2022, 15:33 (CEST)

Macron zou samen met vele Franse politici niet gevaccineerd zijn, hoewel de Franse bevolking wel gevaccineerd moest worden? Voor die bewering is bewijs noch argumentatie voorhanden.

De Franse politicus Jean Lassalle liet zich recent in een interview ontvallen dat hij "niet wist dat Macron en de meerderheid van de Franse regering niet gevaccineerd waren." Hoewel hij verder geen bewijs, zelfs geen argumentatie, voor die bewering gaf, werd ze snel en zonder kritische reflectie opgepikt op blogsites, twitter (hier en hier) en Facebook

Beoordeling

Lassalle levert geen enkel bewijs voor zijn uitspraken en dat is er ook niet. Macron en het merendeel van zijn regeringsleden zijn gevaccineerd. 

Feiten

De Franse president Macron veroorzaakte heel wat ophef in januari 2022 door te stellen dat hij zin had om de niet-gevaccineerden te pesten. Een opmerkelijke uitspraak, zeker als zou blijken dat hij zelf niet gevaccineerd is, zoals Jean Lassalle beweert. Hij is een politicus uit de Franse Pyreneeën, die twintig jaar lang afgevaardigde was in de Assemblée nationale. In het voorjaar deed hij nog mee aan de Franse presidentsverkiezingen als kandidaat van zijn eigen partij Résistons!

De uitspraken over vaccinatie van politici deed Lassalle begin oktober in een interview aan NTD, wiens berichtgeving over vaccinatiebijwerkingen al eerder onderwerp van een factcheck van dpa was. NTD hangt ook samen met Epoch Times, een medium waarvan dpa in het verleden al vaker nepnieuws onder de loep nam (hier en hier).

Ontbrekend bewijs

Hoewel de video van het interview meer dan veertig minuten lang is, zijn het toch vooral zijn uitspraken rond 28:40 die stof deden opwaaien. Hij beweert namelijk dat Macron net als het merendeel van de Franse regering en vele Franse gedeputeerden niet gevaccineerd zouden zijn. Lassalle weidt echter niet over deze beschuldigingen uit. 

Er is dan ook geen enkele argumentatie of bewijsvoering die kan worden nagegaan of getoetst kan worden. Over het algemeen ligt de bewijslast van een these bij de persoon die een uitspraak doet. Daar doet Lassalle echter niet aan mee, en dat lijkt de mensen die zijn claim online verspreiden ook niet te storen. 

Macron zegt in ieder geval zelf gevaccineerd te zijn tegen COVID-19. De claim dat dit niet zo zou zijn, werd in juli 2021 al eens ontkracht door dpa. Dat van zijn vaccinatie geen beelden verspreid zijn, gebeurde blijkbaar omdat Macron dat niet nodig vond, daar het wat hem betreft om een alledaagse gebeurtenis ging.

Uit navraag van Libération bij perswoordvoerders bleek dat op 13 juli 2021 op één na alle leden van de Franse regering gevaccineerd waren. Deze ene staatssecretaris was nog niet gevaccineerd vanwege een recente coronabesmetting. Volgens Le Parisien was op 29 juli 2021 ook 81 procent van de gedeputeerden en functionarissen van de Assemblée nationale gevaccineerd.   

Van vele van deze regeringsleden zijn wel beelden te vinden waarop ze gevaccineerd worden tegen COVID-19. Zo lieten onder andere Olivier Véran, Jean Castex (premier tot mei 2022), Agnès Pannier-Runacher, Adrien Taquet (staatssecretaris tot mei 2022), Brigitte Bourguignon (minister tot juni 2022) Alain Griset (gedelegeerd minister tot december 2021) en Olivia Grégoire zich voor het oog van de camera's inenten.

Daarop doken online geruchten op dat deze vaccinaties in scène zouden zijn gezet, maar dat werd dan weer ontkracht door factchecks als deze van La Voix du Nord. In november 2021 ontkrachtte dpa nog een gerucht dat de ronde deed in Slovenië, waarbij gesteld werd dat politici die zich voor de camera lieten vaccineren in feite een placebo kregen.

Er is dus geen enkele aanleiding om te vermoeden dat Macron of leden van zijn regering (de vorige en de huidige) niet gevaccineerd zouden zijn. Integendeel, alles wijst er op dat het merendeel van hen wel gevaccineerd is. 

Lasalle

Het is overigens niet de eerste keer dat Lasalle onwaarheden verspreidt over de coronapandemie. In het interview praat hij verder noch over zijn eigen motivatie om zich te laten vaccineren, en de hartproblemen die hij aan de vaccinatie zou hebben overgehouden. Aangezien hij zijn medisch dossier niet openbaar maakt, valt de waarachtigheid van deze klachten niet te controleren. 

Als ze zouden kloppen, zou Lassalle een uitzondering vormen. Hoewel het geweten is dat vormen van hartontstekingen een mogelijk gevolg zijn vaccinatie, is dit extreem zeldzaam. Het vaccin van Janssen, dat Lassalle kreeg, is veilig en goedgekeurd door het EMA. Mensen die het systemisch capillair leksyndroom of het thrombocytopeniasyndroom hebben gehad worden het vaccin van Janssen wel afgeraden. Het is niet geweten of Lassalle een van deze syndromen heeft gehad.

(Stand van zaken: 13.10.2022)

Links

Artikel NineforNews (gearchiveerd)

Tweets hier en hier (gearchiveerd hier en hier)

Facebookpost (gearchiveerd)

Uitspraak Macron (gearchiveerd)

Jean Lassalle (gearchiveerd)

Over Résistons! (gearchiveerd)

Interview (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier, hier, hier en hier

Over NTD en Epoch Times (gearchiveerd hier en hier)

Over bewijslast (gearchiveerd)

Tweet Macron (gearchiveerd)

Artikel Télé-Loisirs (gearchiveerd)

Check Libération (gearchiveerd)

Artikel Le Parisien (gearchiveerd)

Vaccinatie Véran, Castex, Pannier-Runacher, Taquet, Bourguignon, Griset en Grégoire (gearchiveerd hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier)

Artikel La Voix du Nord (gearchiveerd)

Artikel TF1 (gearchiveerd)

CDC over myo- en pericarditis (gearchiveerd)

EMA vaccinveiligheid (gearchiveerd)

Jcovden (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.