Ook in Taiwan is het oppassen met data over vermeende vaccinbijwerkingen

05.11.2021, 17:15 (CET)

In Taiwan zouden al meer mensen overleden zijn als gevolg van de coronavaccins dan als gevolg van COVID-19. Op 11 oktober zouden er in totaal 865 doden gevallen zijn na vaccinatie, terwijl er 845 doden zijn door COVID-19. Dat zegt een presentatrice in wat lijkt op een nieuwsuitzending (video hier gearchiveerd) die ook op Facebook wordt gedeeld.

Beoordeling

De beweringen zijn fout. De cijfers die als bron gebruikt worden zijn afkomstig van het Taiwanese equivalent van VAERS, een bijwerkingenrapportagesysteem voor vaccins. Het gaat dus niet om bevestigde overlijdens ten gevolge van vaccinatie tegen COVID-19. Burgers kunnen hier zelf melding doen van nevenwerkingen, zonder een causaal verband te moeten aantonen.

Feiten

De video is afkomstig van de Chinees-Amerikaanse TV-zender New Tang Dynasty. Zij gebruiken als bron voor hun uitspraken zogenaamde documenten van "Taiwanese gezondheidsinstanties". Er zijn screenshots te zien van het Taiwanese Center for Disease Control (TCDC).

Dat heeft net zoals de VS een VAERS-programma waar mogelijke nevenwerkingen van vaccinatie kunnen worden gemeld. Die cijfers kunnen daarentegen niet gebruikt worden om zulke beweringen over de coronavaccins te maken. Zoals het Taiwanese CDC zelf ook schrijft op zijn website: "Deze incidenten vonden plaats na vaccinatie, maar dat betekent niet dat ze veroorzaakt werden door vaccinatie" (vraag 1 bij de Q&A).

Het gaat dus niet om bevestigde overlijdens en de data is op zichzelf geen accurate representatie van de veiligheid van vaccins. Het doel is juist om wetenschappers die de data correct kunnen interpreteren en onderzoeken de nodige informatie te geven. Zo kunnen zij op tijd mogelijke problemen spotten en onderzoeken. Toch wordt data van zulke systemen, zoals VAERS in de VS, Yellow Card in het VK en EudraVigilance in de EU vaak gebruikt om te proberen aan te tonen dat de (corona)vaccins onveilig zijn.

Er waren op 11 oktober inderdaad in totaal 846 doden ten gevolge van COVID-19 in Taiwan. Op 11 oktober was net geen 18% van de bevolking in Taiwan volledig gevaccineerd, een cijfer dat begin november op 35% ligt.

Tot diezelfde conclusie kwamen ook de Amerikaanse factcheckers van Polygraph. Begin november kreeg 72,9% van de Taiwanese bevolking (in totaal 23.874.845 mensen) minstens één vaccindosis. Het gaat dus om 17.404.762 mensen die een prik kregen, waarvan er 8.356.196 volledig gevaccineerd zijn.

Die cijfers zijn significant hoger dan het aantal bevestigde coronagevallen sinds het begin van de pandemie (16.421). Indien de coronavaccins inderdaad zo veel gevaarlijker zouden zijn dan COVID-19, zou het verschil in aantal dodelijke slachtoffers dus ook groter moeten zijn dan de 20 gevallen waarover NTD bericht.

Daarnaast is de TV-zender New Tang Dynasty niet onbesproken. Het is geaffilieerd met de Amerikaanse website The Epoch Times, die regelmatig desinformatie verspreidt.

(Stand van zaken: 05/11/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Our World in Data COVID tracker Taiwan

OWID aantal overlijdens COVID in Taiwan (gearchiveerd)

OWID aantal bevestigde coronagevallen in Taiwan (gearchiveerd)

OWID aantal mensen volledig gevaccineerd in Taiwan (gearchiveerd)

OWID aantal mensen met 1 vaccindosis in Taiwan (gearchiveerd)

Taiwan CDC notificatie adverse event na COVID-19 vaccinatie (gearchiveerd)

The Atlantic over Epoch Times/NTD (gearchiveerd)

Factcheck Polygraph (gearchiveerd)

Bevolking Taiwan (gearchiveerd)

Dpa-factcheck over VAERS-data

Over VAERS en hoe het misbruikt kan worden (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com