Sloveense verpleegster nam geen ontslag maar is op pensioen

26.11.2021, 17:29 (CET)

De hoofdverpleegster van het universitair ziekenhuis van Ljubljana zou ontslag hebben genomen en op tv statements over de vaccins hebben gemaakt, waarbij het een lotterij is of iemand een placebo, RNA (sic), of RNA "met oncogen" krijgt. Dit laatste zou kankercellen ontwikkelen. Politici en belangrijke personen zouden allemaal het placebo hebben gekregen. Dat wordt beweerd in verschillende Facebookposts. (hier, hier en hier)

Beoordeling

De vrouw in kwestie is nooit een medewerker van het universitair ziekenhuis van Ljubjana geweest. De beweringen over de verschillende vaccinflesjes zijn ongegrond. Een code die als bewijs moet dienen is in realiteit een code om COVID-certificaten - geen vaccins - te identificeren.

Feiten

De verschillende Facebookgebruikers melden (op 22 en 24 november) dat 'gisteren' een groot schandaal is geëxplodeerd in Slovenië. De video van de verpleegster die haar onthullingen doet, dateert echter al van juli. Verschillende websites hebben op 23 (hier en hier) of 24 (hier, hier en hier) november 'artikels' over dit verhaal gepubliceerd met bijna identieke teksten als in de Facebookposts. 

De vrouw in kwestie is Vera Kanalec. Ze is een gepensioneerde verpleegster, wat bevestigd wordt aan dpa door de Sloveense factcheckers van Ostro.si

Op een vraag van dpa antwoordt de communicatiedienst van het universitair ziekenhuis van Ljubljana dat de vrouw in de video nooit hoofdverpleegster van het ziekenhuis geweest is of er zelfs nog maar gewerkt heeft. Ze laten ook weten dat de echte hoofdverpleegster geen onstlag heeft genomen en nog gewoon in het ziekenhuis werkt.

De factcheckers van Ostro.si laten aan dpa weten dat het kanaal dat de video op Facebook plaatste gekend is voor het verspreiden van desinformatie over COVID-19 en vaccinatie. Ze bevestigen ook dat wat in de video gezegd wordt grotendeels overeenkomt met de claims in de Facebookposts en artikels.

Drie soorten vaccinflesjes

De vaccinflesjes zouden volgens de Facebookposts en artikels het nummer 1, 2 of 3 hebben. Dat zou verwijzen naar het krijgen van een placebo (1), een mRNA-vaccin (2) of een mRNA-vaccin met het 'oncogen' gelinkt aan het adenovirus en dat kanker veroorzaakt (3).

Oncogen is echter niet een specifiek gen, maar eerder een soort gen dat celgroei en -splitsing regelt en soms kan bijdragen aan de verspreiding van kanker.

Onder andere de vaccins van AstraZeneca en Janssen, die ook gebruikt worden in Slovenië, werken met een verzwakt adenovirus. Dit zijn echter geen mRNA-vaccins, zoals die van Pfizer en Moderna, dus het is onduidelijk in welke van deze drie categorieën ze zouden moeten vallen. 

Een vermeende link tussen de mRNA-vaccins en kanker is al regelmatig onderzocht en ontkracht door factcheckers (hier, hier en hier).

Unieke certificaatcode

In de gedeelde video laat Kanalec geen vaccinflesjes zien, maar in de artikels is een screenshot te zien van de QR-code van Janez Poklukar, de Sloveense minister van Volksgezondheid, die zijn vaccinatiecertificaat deelde, waar '01' in een code is omcirkelt. Dit zou bewijs zijn dat hij, een politicus, het placebo heeft gekregen.

De code die wordt aangeduid in de screenshot heeft echter niets te maken met het type vaccin, maar is een unieke code (UVCI) (p.11) van het COVID-certificaat om dit te identificeren. De '01' verwijst naar de eerste versie van het UVCI schema, niet naar het type vaccin. 

(Stand van zaken: 26.11.2021)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Facebookpost 3 (gearchiveerd)

Facebookpost met video (gearchiveerd)

Video gearchiveerd

Artikel Hal Turner Radio show (gearchiveerd)

Artikel Seemorerocks (gearchiveerd)

Artikel DailyTelegraph.nz (gearchiveerd)

Artikel Frontnieuws (gearchiveerd)

Artikel Herstel de Republiek (gearchiveerd)

Artikel Vera Kanalec (gearchiveerd)

Ostro.si (gearchiveerd)

Factcheck Ostro.si (gearchiveerd)

Oncogen (gearchiveerd)

Vaccins in Slovenië (gearchiveerd)

Types vaccins (gearchiveerd)

Factcheck Reuters (gearchiveerd)

Factcheck AP (gearchiveerd)

Factcheck AFP (gearchiveerd)

Over Janez Poklukar (gearchiveerd)

Tweet over Janez Poklukar (gearchiveerd)

Verifiable vaccination certificates (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com