Verzonnen aankoop Zelensky
Milleis Banque is al sinds 2017 van dezelfde eigenaar
13.3.2025, 17:24 (CET)
Als je het internet mag geloven is de koopzucht van Oekraïens president Zelensky ongeëvenaard. Villa's, luxueuze auto's en juwelen, hotels...en nu ook een Franse bank? Dat zouden Franse media althans berichten. Zelensky zou, met hulp van de bankiersfamilie Rothschild, de Franse investeringsbank Milleis Banque kopen voor ruim een miljard euro. Een videoreportage van een Frans medium gedeeld, op sociale media, moet dat verhaal kracht bijzetten. Maar wie van naderbij kijkt, ziet dat er één en ander schort aan het verhaal.
Beoordeling
Milleis Banque veranderde sinds 2017 niet van eigenaar en staat ook niet te koop, bevestigt een woordvoerder aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). Met de video zelf is ook veel mis: zo bestaat het medium helemaal niet en werd de video grotendeels gemaakt met AI.
Feiten
De video, die circuleert sinds begin maart, wordt volop gedeeld in verschillende talen. Nochtans klopt het verhaal van geen kant. Milleis Banque is een Franse privébank en is sinds enkele jaren eigendom van het Europees investeringsfonds AnaCap.
Een woordvoerder van Milleis Banque ontkent het gerucht via e-mail aan dpa. "Milleis Banque heeft kennis genomen van valse informatie die circuleert op bepaalde sociale netwerken. Wij ontkennen deze aantijgingen formeel", klinkt het. "Milleis Banque Privée is sinds 2017 eigendom van haar aandeelhouder Anacap."
Nepreportage
Wie de videoreportage met een kritischer oog bekijkt, ziet ook dat het ding met haken en ogen aan elkaar hangt. Het eerste deel werd gefilmd voor een Parijse vestiging van Milleis Banque. Het logo in de rechterbovenhoek leest "TV12". Een reverse image search met Google voor dit logo leidt niet naar een medium met die naam. Er bestaan nochtans verschillende (lokale) tv-zenders met deze naam, onder andere in Italië, Zweden en Canada, maar geen van hen heeft het logo zoals te zien is in de video. De "TV12" van de videoreportage bestaat dus simpelweg niet.
Het tweede deel van de video bestaat uit een montage van verschillende foto's en knipsels van nieuwsartikelen met een monotone voice-over. Milleis wordt ook fout uitgesproken: zonder een hoorbare 's' op het einde. De correcte uitspraak is te horen in dit interview met de CEO van Milleis Banque.
Verder bestaat de tweede helft voornamelijk uit verschillende stockclips, zoals deze. De wereldbol die tegen de klok in draait op 2:35 minuten is eveneens te zien op verschillende andere video's op het internet. Kortom, het gaat hier overduidelijk om een nepreportage die als een lappendeken aan elkaar hangt. Dezelfde video circuleert ook op Russische sociale media.
Pandora Papers
Zelensky werd wel genoemd in de Pandora Papers, een onderzoek dat offshoremaatschappijen op Cyprus, de Britse Maagdeneilanden en Belize aan het licht bracht. In het centrum daarvan was Maltex Multicapital Corp, waarnaar wordt verwezen in de nepreportage. Zelensky gaf zijn aandelen daarin, kort voor hij verkozen werd in 2019, aan een zakenpartner. Dat was wel met de stipulatie dat dividenden verder werden uitbetaald aan een bedrijf dat eigendom is van zijn echtgenote Olena Zelenska, zo bleek uit de Pandora Papers.
Terugkerende beschuldigingen
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, ruim drie jaar geleden, circuleert systematisch desinformatie over het vermogen en de aankopen van Zelensky en diens echtgenote. In het verleden ging het al over vastgoed; zoals het buitenverblijf van koning Charles III of de villa van nazikopstuk Goebbels; tot luxueuze jachten of nog dure auto's en juwelen van Cartier voor Olena Zelenska. Allemaal was het verzonnen en een onderwerp van factchecks van dpa.
Deze neppe videoreportage vertoont veel gelijkenissen met een ander stuk desinformatie dat eind 2024 circuleerde. Toen zou Zelensky een luxueus skihotel in het Franse skioord Courchevel hebben gekocht. Ook toen werd een videoreportage met een Franse journalist door een onbestaand Frans medium gebruikt om te bewering kracht bij te zetten.
(Stand van zaken: 13.3.2025)
Links
Facebookpost I, II & III (I, II & III gearchiveerd)
Over Milleis Banque (gearchiveerd)
Google Street View - locatie Milleis Banque in video (gearchiveerd)
Over reverse image search (gearchiveerd)
TV12 in Italië, Zweden & Canada (I, II & III gearchiveerd)
Interview met COE Milleis Banque (gearchiveerd)
Stockbeeld via YouTube (gearchiveerd)
Video in het Russisch via Telegram (gearchiveerd)
OCCRP - Zelensky in de Pandora Papers (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.