Meeting in Filipijnen in 2022

Gemanipuleerde video doet Kamala Harris trager praten

24.10.2024, 15:13 (CEST)

De Amerikaanse presidentsverkiezingen staan voor de deur en dan wordt vaak alles uit de kast gehaald om de kandidaten in diskrediet te brengen. Ook van video's editen zijn mensen blijkbaar niet vies.

Een korte video op Facebook van een dertigtal seconden toont een speech van Kamala Harris. Volgens een Facebookgebruiker - met duidelijk enige sympathie voor tegenkandidaat Donald Trump - zou ze daarin "zo dronken als een tor" zijn en zou ze wel vaker "straalbezopen" of "onder de invloed van bepaalde drugs" zijn. Harris klinkt inderdaad een beetje gek in de video, wat speelt hier?

Beoordeling

De video werd vertraagd: de bewerkte video op Facebook is 25 procent langer dan de originele versie waardoor de indruk wordt gewekt dat Harris dronken zou zijn. 

Feiten

De oorsprong van de video achterhalen is niet bijster moeilijk: via een reverse image search van een screenshot uit de video zijn meerdere oudere posts met de video te vinden, de eerste op 21 november 2022.

De video toont een interview met Kamala Harris in het Sofitel Philippine Plaza hotel in Pasay, een stad in de buurt van de Filipijnse hoofdstad Manila. Daar sprak ze over hoe vrouwen gelijke kansen kunnen krijgen in de wereld van het ondernemen. Het interview werd afgenomen door de Amerikaanse ambassadeur in de Filipijnen MaryKay Carlson.

Vertraagde beelden

De video op Facebook toont slechts een klein fragment uit dat interview. Het Witte Huis, en ook een Filipijns nieuwsmedium, deelden op YouTube het volledige interview van bijna twintig minuten. In de video van het Witte Huis start het bewuste fragment vanaf minuut 20:48 en eindigt het op minuut 21:12 met de zin "is dat geen geweldige manier om te leven als je weet dat je een doel hebt". In totaal dus een fragment van 24 seconden. 

Bij de video op Facebook spreekt ze die laatste zin daarentegen pas uit na 30 seconden. De vertraagde versie op Facebook is met andere woorden 25 procent langer dan de originele video. Op die manier wordt Harris valselijk als dronken geportretteerd en klinkt alles wel 'zeeeer traaaag'. Een goeie vergelijking van de snelheid in beide video's is hier te zien, in het video-analyseprogramma Anilyzer: de snelheid van 0,75 komt in de buurt van de vervalste video.

Bovendien lijkt het fragment bewust gekozen te zijn. Harris sprak op dat moment in haar interview namelijk met een hogere stem dan gewoonlijk. In het begin van het interview is dat bijvoorbeeld helemaal niet het geval.

Bewust, omdat het niet voor het eerst is dat Harris het doelwit is van desinformatie. Haar persoon werd de afgelopen maanden al herhaaldelijk aangevallen op basis van valse beweringen.

(Stand van zaken: 24.10.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd met video)

Gearchiveerde reverse image search

Video op X (gearchiveerd met video)

Artikels interview Kamala Harris I & II (gearchiveerd I & II)

ONE News PH op X (gearchiveerd)

Volledige interview op YouTube I & II (gearchiveerd I & II)

Video in Anilyzer

Anilyzer (gearchiveerd)

Factchecks dpa I & II

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.