Ontkracht door fotograaf

Andere vrouw dan Kamala Harris op oude foto van sekswerkers

20.08.2024, 10:20 (CEST)

Een zwart-witfoto die online rondgaat moet aantonen dat Kamala Harris vroeger als prostituee werkte. Op de foto is de Amerikaanse presidentskandidaat echter helemaal niet te zien.

Op een op Facebook verspreide foto zou Kamala Harris te zien zijn terwijl zij als sekswerker actief is. Het gezicht van de met rood omcirkelde vrouw is niet te zien. De link leidt naar een post van een X-gebruiker, met daarbij een gelinkte video die moet aantonen hoe Harris in het verleden seks heeft ingezet om vooruit te komen. Klopt dit ook?

Beoordeling

Er is geen bewijs dat Kamala Harris op de foto te zien is. De fotograaf ontkent bij meerdere bronnen dat zij gefotografeerd is.

Feiten

De foto die Harris zou moeten tonen, is gemaakt door fotograaf Matt Weber. Het origineel, gepubliceerd op zijn website, bevat geen rode cirkel. De foto met de naam 'for sale' is, in vergelijking met de Facebookpost, gespiegeld.

Ontkracht door fotograaf

De foto van Weber toont twee vrouwen in New York in 1989, zo staat op zijn website. Aan het Britse factcheckmedium Logically Facts bevestigt hij dat hij de fotograaf is en dat Harris niet te zien is op de foto. Hij noemt het een 'pathetic reach' ('zielige uithaal'). 

Ook aan factcheckers van Lead Stories heeft Weber bevestigd dat de claim op X fout is. "Zeker niet Kamala. Ik heb geen foto’s gemaakt met het gezicht van de zwarte vrouw zichtbaar", zegt hij tegen dit medium.

Loopbaan en uiterlijk van Harris

In 1989 studeerde Harris af in rechten in San Francisco. Dat wordt ook onderstreept door persberichten van de universiteit zelf. In het jaar daarna ging zij aan het werk in Californië. Dat zij in diezelfde tijd ook actief was als sekswerker in New York, aan de andere kant van de Verenigde Staten, lijkt onlogisch. Het haar van de vrouw op de foto van Weber komt verder niet overeen met Harris' kapsel eind jaren '80. Op een afstudeerfoto is bijvoorbeeld te zien dat Harris haar haar in 1989 stukken korter droeg. 

(Stand van zaken: 20.08.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Post op X (gearchiveerd)

Video over Kamala Harris (gearchiveerdgearchiveerde video)

Website Matt Weber (gearchiveerd)

Foto 'for sale' op website van Weber (gearchiveerd)

Check van Logically Facts over foto (gearchiveerd)

Check van Lead Stories over foto (gearchiveerd)

Loopbaan van Kamala Harris (gearchiveerd)

Persberichten UC Law San Francisco waarin Harris als 1989 alumna genoemd wordt I & II (gearchiveerd I & II)

Afstudeerfoto van Kamala Harris, 1989 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.