Onbetrouwbare bron
Uitlatingen WEF over vogelgriep verzonnen
26.7.2024, 17:48 (CEST)
De laatste maanden zijn er zorgen om de verspreiding van de vogelgriep, ook onder mensen. Op Facebook wordt nu beweerd dat het World Economic Forum (WEF), de internationale denktank die zo vaak het mikpunt is van allerhande complottheorieën, de vogelgriep tot een "internationale pandemie" zou hebben uitgeroepen. Bovendien zou het WEF regeringen over de hele wereld hebben opgedragen om miljarden kippen te ruimen. Is hier iets van waar?
Beoordeling
Nee, het WEF heeft de vogelgriep niet tot "internationale pandemie" verklaard en heeft ook geen regeringen opgedragen om kippen te ruimen. Het verhaal is afkomstig van een nepnieuwssite en geheel verzonnen.
Feiten
De Facebookpost verwijst naar een artikel van de website vrije-media.com, maar het verhaal gaat al langer rond op sociale media en werd oorspronkelijk de wereld in geholpen door The People's Voice, een website die grossiert in desinformatie. Het artikel van vrije-media.com is een woordelijke vertaling van het artikel van The People's Voice.
WEF riep geen pandemie uit
Het WEF heeft de vogelgriep, ten tijde van het verschijnen van deze factcheck, niet tot pandemie bestempeld. Deutsche Presse-Agentur (dpa) zocht via de website van het WEF en via Google naar het gebruik van de term vogelgriep [bird flu] door het WEF. Dat leverde wel de nodige artikelen op, maar in geen van die artikelen roept het WEF de vogelgriep uit tot pandemie.
Een woordvoerder van het WEF verklaarde via e-mail aan dpa: "De beweringen dat het World Economic Forum een vogelgrieppandemie heeft uitgeroepen, zijn volledig verzonnen. Het Forum heeft nooit een dergelijke uitlating gedaan."
Zelfs als het WEF de vogelgriep tot pandemie zou bestempelen, dan is het maar zeer de vraag of dat enige consequenties zou hebben. Het WEF heeft formeel geen enkele zeggenschap over wat nationale regeringen in zo een geval zouden moeten doen.
Wel zorgen over vogelgriep
De aangewezen organisatie om te bepalen wanneer iets een pandemie is, is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO spreekt van een pandemie wanneer een ziekte-uitbraak aan bepaalde criteria voldoet, waaronder dat de ziekteverwekker wordt overgedragen van mens op mens en dat er uitbraken zijn in ten minste twee WHO-regio's.
Zo ver is het echter nog niet. Een woordvoerder van de WHO liet aan dpa weten dat "de WHO geen internationale pandemie [heeft] uitgeroepen vanwege de vogelgriep, zoals ten onrechte op verschillende websites wordt beweerd".
Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die voornamelijk bij vogels voorkomt, maar soms ook zoogdieren en in (vooralsnog) zeldzame gevallen ook mensen besmet. Mensen kunnen besmet raken door intensief contact met besmette dieren. Zo raakten deze maand medewerkers van een pluimveehouderij in Colorado in de VS besmet bij het ruimen van besmette kippen.
De huidig bekende varianten van de vogelgriep worden niet gemakkelijk overgedragen van mens tot mens. Hoewel de WHO met enige regelmaat melding maakt van besmette mensen, zoals recentelijk in Mexico en India, beoordeeld het de huidige bedreiging voor de volksgezondheid als "laag".
Desondanks klinken steeds vaker waarschuwende geluiden van experts. Vogelgriep duikt regelmatig op bij pluimveehouderijen en verspreidt zich ook onder ander vee. Als het virus muteert en besmettelijker wordt voor mensen, dan is een pandemie niet ondenkbaar.
(Stand van zaken: 26.07.2024)
Links
VRT over vogelgriep (gearchiveerd)
Artikel V-Media (gearchiveerd)
Eerdere X-berichten I & II (gearchiveerd hier & hier)
Artikel The People's Voice (gearchiveerd)
Gearchiveerde zoekresultaten weforum.org en Google
WHO criteria pandemie (gearchiveerd)
RIVM over vogelgriep (gearchiveerd)
Besmettingen Colorado (gearchiveerd)
WHO over vogelgriep (gearchiveerd)
Besmettingen Mexico (gearchiveerd)
Besmettingen India (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.