Video toont ander schip

De Houthi's schoten mis bij poging de MSC Sarah V te raken

28.6.2024, 12:39 (CEST)

Houthi-rebellen nemen regelmatig schepen onder vuur voor de Jemenitische kust. Dat betekent niet dat elke video van een brandend schip ook echt het resultaat van een aanval door de Houthi's toont.

Sinds de oorlog tussen Hamas en Israël woedt in Gaza, vallen de Jemenitische Houthi's regelmatig schepen aan in de Rode Zee en de Golf van Aden. De aan Iran gelieerde rebellengroep zegt dit te doen uit solidariteit met de Palestijnen.

Nu circuleert er een video op Facebook en op X, waarop een brandend schip te zien is. "De MSC 'Sarah' komt wat later naar Rotterdam....het schip vaart onder Israëlische vlag en is geraakt door een raket afgevuurd door de Houti's in Yemen [sic]," schrijft een Facebookgebruiker. Maar klopt deze informatie wel?

Beoordeling

Nee, het schip op de video is niet het recent aangevallen - maar onbeschadigde - schip MSC Sarah V, maar de MSC Daniela. Containers op de MSC Daniela vlogen in 2017 in brand, waarschijnlijk als gevolg van verkeerd opgeslagen en geregistreerde gevaarlijke lading. Dat schip was niet aangevallen.

Feiten

Wie wil weten of beelden op sociale media echt tonen wat men online zoal beweert, kan het best een onderzoek starten met een reverse image search.

Daaruit blijkt in dit geval dat heel veel mensen klakkeloos aannemen dat de beelden inderdaad het schip MSC Sarah V laten zien dat in brand staat. Wie echter een aantal zoekresultaten beter bestudeert, komt tot een andere conclusie. Het visuele bewijs wijst in de richting van een brand op een ander schip: de MSC Daniela.

MSC Daniela

De MSC Daniela is een containerschip van de rederij MSC dat in 2017 in brand vloog op de Indische Oceaan. Het schip was niet aangevallen door wie dan ook. De meest waarschijnlijke reden voor de brand was het vlamvatten van gevaarlijke lading die verkeerd was geregistreerd en opgeslagen.

Op YouTube zijn verschillende filmpjes van die brand te vinden, waardoor kan worden vastgesteld dat de video die nu online circuleert inderdaad de MSC Daniela en niet de MSC Sarah V is.

In een nieuwsitem van het Sri Lankaanse Hiru News over de brand op de MSC Daniela is na 0:29 seconden hetzelfde beeld te zien dat na 0:06 seconden in de video op Facebook verschijnt. Op beide video's zijn dezelfde containers te herkennen boven het linker pootje van de letter M: drie gele, met daarboven een rode en daarboven een groene die in de volle lengte zichtbaar is.

Op beide video's slaan links van deze containers de vlammen naar buiten. Ook is op beide video's dezelfde witte vlek te zien tussen het middelste en het rechter pootje van de letter M. Het is duidelijk dat beide video's dezelfde boot tonen.

In een ander nieuwsitem uit 2017 over de MSC Daniela, van Newsfirst Sri Lanka, zijn na 46 seconden de beelden te zien waarmee de video op Facebook begint. Ook wordt in deze reportage de MSC Daniela na 43 seconden schuin van de achterkant getoond, als een grote rookwolk opstijgt boven het schip. Hetzelfde perspectief komt ook terug in de video op Facebook na 14 seconden. Dezelfde rookwolk is aan de vorm goed te herkennen.

Aanval op de MSC Sarah V

Het schip op de video toont dus niet de MSC Sarah V, maar het is niet verwonderlijk dat sommige mensen dit denken. Op dinsdag 25 juni claimde een woordvoerder van Ansar Allah, zoals de Jemenitische Houthi-beweging formeel heet, dat de Houthi's de MSC Sarah V hadden geraakt met een nieuw type ballistische raket.

In werkelijkheid bleek dat echter mislukt te zijn. De aanval was een dag eerder al gerapporteerd door de kapitein van het schip. De MSC Sarah V bevond zich op de Arabische Zee, op 246 zeemijlen (456 kilometer) ten zuidoosten van Nishtun in Jemen toen een raket in het water viel op 50 meter van stuurboordzijde. Het schip raakte niet beschadigd en er vielen geen slachtoffers.

De Houthi-woordvoerder sprak van een aanval op een "Israëlisch" schip, maar het is onduidelijk op basis waarvan hij die uitspraak deed. De MSC Sarah V vaart onder de vlag van Liberia en de bemanning zou momenteel onder Grieks gezag staan. MSC is een van oorsprong Italiaans bedrijf, dat het hoofdkantoor tegenwoordig heeft gevestigd in Zwitserland.

De mislukte aanval heeft de MSC Sarah niet verhinderd haar koers te vervolgen. Op vesselfinder.com, een website die de live locatie van schepen bijhoudt, is te zien dat het vrachtschip op 28 juni 2024 om 10:31 lokale tijd (6:31 UTC), de haven van Khalifa in de Verenigde Arabisch Emiraten verliet.

Houthi's nemen schepen onder vuur

Sinds het oplaaien van het conflict tussen Israël en Hamas, nemen de Houthi's regelmatig schepen onder vuur in de Rode Zee en de Golf van Aden en nu dus ook in de Arabische Zee, richting Oman, verder weg van hun machtsbasis in Jemen.

In tientallen aanvallen hebben ze twee schepen tot zinken gebracht, een derde buitgemaakt en vier zeevaarders gedood. Lang niet alle aangevallen schepen hadden een duidelijke relatie met Israël.

Echter toont niet elk filmpje van een brandend schip dat op sociale media rondgaat daadwerkelijk een aanval door de Houthi's. Deutsche Presse-Agentur vond al meer beelden van scheepsrampen waarover online dit soort valse beweringen werden gedaan.

(Stand van zaken: 28.06.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

X-bericht (gearchiveerd)

Over reverse image search (gearchiveerd)

Resultaten reverse image search (gearchiveerd)

Pagina's over brand MSC Daniela I & II (gearchiveerd I & II)

Over oorzaken brand MSC Daniela I & II (gearchiveerd I & II)

Website MSC (gearchiveerd)

Nieuwsitem Hiru News (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Nieuwsitem Newsfirst Sri Lanka (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Reuters over aanval (gearchiveerd)

Marinetraffic over aanval (gearchiveerd)

Locatie Nishtun in Jemen (gearchiveerd)

MSC Sarah V vesselfinder (gearchiveerd)

AP over aanval (gearchiveerd)

Over MSC (gearchiveerd)

Factchecks dpa I & II

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.