Geen link met Gaza-conflict

Vrachtschip brandde af voor de kust van Sri Lanka in 2021

07.12.2023, 13:08 (CET), laatst geüpdate: 22.01.2024, 10:51 (CET)

Sinds het oplaaien van het conflict in Gaza in oktober 2023 stroomt het internet vol met recente filmpjes van het conflict. Eén probleem: sommige van die video's staan al veel langer op het internet.

Een vrachtschip op zee dat in lichterlaaie staat. Volgens dit bericht op sociale media zijn het recente beelden van een Brits schip, dat voor de kust van Jemen zou zijn aangevallen door een raket. De aanval zou in relatie staat met het huidige conflict in Gaza. Maar waar zijn de beelden exact opgenomen en zijn ze werkelijk recent?

Beoordeling

De video toont een vrachtschip dat in mei 2021 voor de kust van Sri Lanka uitbrandde. Op 2 juni 2021 zonk het. De beelden hebben niets met het huidige conflict in Gaza te maken.

Feiten

Een reverse image search met een screenshot uit de video levert zoekresultaten op die bewijzen dat de video uit 2021 komt. Op de website NewsFlare - een soort Getty Images, maar dan voor video's - staat dat de video gemaakt is op 26 mei 2021, voor de kust van Colombo in Sri Lanka. CNN Indonesia en Insider News (vanaf seconde 0:08) gebruikten dezelfde beelden om over het voorval te berichten.

Op 20 mei 2021 brak er een brand uit op het containerschip MV X-Press Pearl. Het schip was op weg naar zijn thuishaven in Singapore. Het brandde meerdere dagen en zonk op 2 juni 2021. Duizenden tonnen giftig materiaal zijn zo op de oceaanbodem terechtgekomen. De kust van Sri Lanka kwam vol met puin te liggen, zoals plastic korrels.

Houthi rebellen in Jemen

In de Facebookpost wordt ook nog van "Houthi-bronnen" en "Houthi-functionarissen" gesproken. De Houthi-rebellen is een sjiitische groepering, die sinds 2015 tegen de overheid van Jemen strijdt. Door de burgeroorlog verkeert het land al jaren in een humanitaire crisis.

Sinds de oplaaiing van het Gaza-conflict in oktober 2023, verklaarden de Houthi-rebellen steun aan hun "broeders in Gaza". Eind november kaapten ze daarom een vrachtschip voor de kust van Jemen, dat volgens hen eigendom is van een Israëlische zakenman. Afgelopen zondag werd ook duidelijk dat de rebellen commerciële schepen in de Rode Zee beschieten, wanneer die een relatie met Israël hebben. De internationale wereld vreest voor een escalatie van het huidige Gaza-conflict.

Het is dus onrustig in de Rode Zee, maar van volledig uitgebrande schepen is nog geen sprake.

(Stand van zaken: 07.12.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Uitleg reverse image search (gearchiveerd)

Yandex reverse image search zoekresultaten (gearchiveerd)

Newsflare (gearchiveerd)

CNN Indonesia (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Insider News (gearchiveerd)

Artikel Earth Journalism (gearchiveerd)

Artikel Reuters (gearchiveerd)

Artikel The Guardian (gearchiveerd)

Artikel RTL & NOS & BBC (gearchiveerd hier & hier & hier)

Artikel Amnesty International (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.