Willekeurige kaart

Er is maar één HAARP en die kan het weer niet beïnvloeden

14.6.2024, 09:13 (CEST)

Al weken kijken mensen uit naar de zomer, maar blijft het vooral regenen. Vervelend, maar om dan met de vinger te wijzen naar HAARP als schuldige voor dit weer is onterecht.

Op elk continent buiten Antarctica zou je het kunnen vinden: HAARP-stations. Daarmee zou het weer bepaald worden. Dat is althans wat een kaart gedeeld op sociale media moet aantonen. Over HAARP circuleren online de meest wilde geruchten, maar de realiteit is een pak nuchterder.

Beoordeling

HAARP is een onderzoeksprogramma in Alaska dat de ionosfeer bestudeert. Het kan het weer niet beïnvloeden. Er is maar één locatie, de rest van de kaart is een samenraapsel van willekeurige plekken en andere onderzoeksinstituten.

Feiten

HAARP, zegt u? Het acroniem staat voor 'High-frequency Active Auroral Research Program', een Amerikaans onderzoeksinstituut gevestigd in Gakona, Alaska. In essentie is het een zeer grote radiogolftransmitter.

Oorspronkelijk was het eigendom van het Amerikaans leger, maar sinds 2015 is het in handen van de Universiteit van Alaska Fairbanks. Het instituut voert onderzoek naar de ionosfeer. Dat is de bovenste laag van de atmosfeer rond de aarde. De ionosfeer begint op ongeveer 80 kilometer van het aardoppervlak en reikt tot meer dan 500 kilometer boven de aarde. Het speelt onder andere een rol bij het verspreiden van radiogolven.

Er is wel degelijk maar één HAARP, die in Alaska. Wereldwijd zijn er wel nog andere instituten die onderzoek doen naar de ionosfeer. Enkele daarvan zijn terug te vinden op de gedeelde kaart, zoals in Noorwegen, Rusland en Peru. Die onderzoeken dan wel hetzelfde, maar zijn niet HAARP. En hoe dan ook: al deze instituten kunnen het weer niet beïnvloeden.

Geen impact op het weer

Dat HAARP het weer of zelfs het klimaat kan beïnvloeden, tot het veroorzaken van aardbevingen toe, is al jarenlang een populaire complottheorie. Toch is daar helemaal niets van aan, zoals Deutsche Press-Agentur (dpa) al vaakschreef in verschillende factchecks.

HAARP bestudeert de ionosfeer. Maar daar wordt het weer helemaal niet gevormd. Dat gebeurd in de lager gelegen troposfeer en stratosfeer. Daar heeft HAARP geen enkel interactie mee, zo zegt het instituut zelf. Het weer manipuleren is technisch gezien wel mogelijk, maar voor de zogenaamde cloud seeding is er een hele andere methode nodig. Er wordt daar gebruikt gemaakt van chemicaliën, en niet van radiogolven.

(Stand van zaken: 13.06.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Dpa-factchecks over HAAARP I, II & III en over cloud seeding

KNMI over de lagen van de atmosfeer (gearchiveerd)

FAQ HAARP (gearchiveerd)

Onderzoeken naar de ionosfeer in Rusland, Noorwegen en Peru (gearchiveerd hier, hier & hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.