Onderzoek bestaat niet
mRNA als ingrediënt in thee is onmogelijk
2.4.2024, 14:18 (CEST)
Tijdens de coronapandemie ontwikkelde BioNTech/Pfizer het eerste mRNA-vaccin ooit dat grootschalig voor mensen ingezet werd. Dat vond niet iedereen te vertrouwen, al helemaal niet de mensen die tegen vaccineren waren. Inmiddels geloven sociale mediagebruikers dat mRNA ook in onder andere thee zou zitten, met het kikkerlogo van Rainforest Alliance als teken daarvoor. Dus, geen thee meer voor iedereen die niks met het coronavaccin te maken wil hebben?
Beoordeling
mRNA is een kwetsbaar molecuul dat in een koude vriezer bewaard moet worden. Het zit dus niet in thee of in de rest van de voedselketen. Het onderzoek dat mRNA in thee zou aantonen bestaat niet.
Feiten
mRNA is een molecuul dat na vaccinatie onze cellen instructies kan geven antilichamen tegen een bepaald virus op te bouwen. In het geval van het coronavaccin stimuleerde de toegepaste mRNA dus een immuunrespons tegen het coronavirus.
Het mRNA dat via vaccinatie in het lichaam komt, blijft voornamelijk op de plek van injectie. Een klein deel van de mRNA wordt via het lymfesysteem afgevoerd en komt zo in de lever terecht. Daar wordt het vervolgens door enzymen vernietigd.
Het mRNA in de vaccins is een kwetsbaar molecuul, dat in een koude vriezer bewaard moet worden om te overleven. Dat was tijdens de vaccinatierondes dan ook een logistieke uitdaging. Dat een werkzaam mRNA-molecuul in voorverpakte thee zou zitten, is dus praktisch onmogelijk.
Van het onderzoek dat volgens sociale mediagebruikers mRNA in de voedselketen zou aantonen, is op het internet overigens geen spoor te vinden. Wat wel te vinden is, zijn meerdere factchecks die dergelijke claims ontkrachten.
Kikkerlogo van Rainforest Alliance
Ook Rainforest Alliance heeft hier niets mee te maken. Het kikker-logo op een product betekent dat deze het duurzaamheidscertificaat van de organisatie heeft ontvangen, en dus aan diens standaarden zou voldoen. Dpa schreef hier vorig jaar al een check over.
Thee toch niet helemaal zuivere koek
Betekent dat dat we onbezorgd van ons kopje thee kunnen genieten? Niet helemaal: in 2021 kwam de Keuringsdienst van Waarde er achter dat er soms wel extra stoffen aan theezakjes toegevoegd worden. Het gaat dan om gearomatiseerde suiker. Dat is verder ongevaarlijk, maar wordt niet helemaal duidelijk op de verpakking gecommuniceerd. Vooral het merk Lipton kwam onder vuur te liggen.
Het is dus goed om als consument kritisch te blijven naar producten. Maar er is nog een verschil tussen een kritische consument zijn en mRNA-spoken zien.
(Stand van zaken: 02.04.2024)
Links
Over mRNA BioNTech/Pfizer (gearchiveerd)
Artikel Sciencelink.net (gearchiveerd)
Artikel John Hopkins (gearchiveerd)
Artikel Health Desk (gearchiveerd)
Zoekresultaten onderzoek (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.