Video bewerkt

Klaus Schwab hield ongestoord zijn speech in Davos

19.01.2024, 15:48 (CET)

Werd de oprichter van het WEF tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in Davos de huid vol gescholden door een spreker? Nee, de video is een bekende truc uit het repertoire van een satiricus.

De jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) is in volle gang. Een reeks prominente sprekers neemt deze week het woord in het Zwitserse Davos. In een video die circuleert op Facebook, richt één van die sprekers zich tot de oprichter van het WEF en zegt: "Fuck you Klaus Schwab, and fuck your new world order!" Maar is dit wel echt gebeurd?

Beoordeling

Nee, de video is bewerkt. Hij is gemaakt door iemand die vaker nepfilmpjes over het WEF en andere onderwerpen maakt. Hij was niet echt aanwezig bij de jaarlijkse bijeenkomst.

Feiten

In de linkerbovenhoek van de Facebookvideo is de naam Damon Imani te lezen. Het zoeken in Google met die naam leidt naar een recente post op de Instagrampagina van Damon Imani, een Iraanse videoproducent gevestigd in Denemarken. Hij is naar eigen zeggen bekend om zijn "satirische benadering" van maatschappelijke thema’s.

Bij zijn Instagrampost schrijft hij: "Nieuwe WEF-deelnemer doet het ondenkbare bij de bijeenkomst in 2024 in Davos. Satire maar waar." De maker geeft dus zelf al aan dat de video satire is.

Imani is een oude bekende van Deutsche Presse-Agentur. Hier, hier en hier wijdde dpa ook al factchecks aan de satirische filmpjes van de grappenmaker.

Openingstoespraken WEF 2024

De door Imani gemaakte video bestaat uit stukjes beeldmateriaal van de openingstoespraken van de WEF-bijeenkomst van dit jaar. In Imani’s video is op het naambordje van de vrouw die naast WEF-oprichter Klaus Schwab zit, te zien dat zij Amherd heet. Het googelen van die naam in combinatie met de termen "WEF," "Schwab" en "2024" leidt naar deze video op YouTube.

Het is een video van de openingstoespraken waarmee deze editie van het WEF begon. Sprekers waren onder andere Schwab en Viola Amherd, de president van Zwitserland, het gastland van de jaarlijkse WEF-bijeenkomsten. Zij hielden hun toespraken op 16 januari 2024 en introduceerden het thema van de bijeenkomst van dit jaar: vertrouwen herstellen.

In de video is na 8:30 te zien hoe Schwab opstaat om naar het spreekgestoelte te lopen. Dat stukje heeft Imani in zijn video geplakt, waardoor het lijkt alsof Schwab opstaat om weg te lopen nadat hij door Imani wordt beledigd.

Vanaf 27:00 is te zien hoe Schwab en Amherd samen het podium verlaten na de toespraak van Amherd. Dit stukje heeft Imani gebruikt om het te laten lijken alsof Schwab en Amherd samen afdruipen na zijn grove woorden.

(Stand van zaken: 19.01.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Instagrampost Damon Imani (gearchiveerd)

Over Damon Imani (gearchiveerd)

Factchecks dpa I, II & III

Over Klaus Schwab (gearchiveerd)

Openingstoespraken Schwab en Amherd (gearchiveerd)

Langere video toespraken (gearchiveerd)

Over Viola Amherd (gearchiveerd)

WEF 2024: Rebuilding Trust (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.