Clickbait overdrijft snel

GroenLinks doet voorstel om gebruik deelauto's te stimuleren

19.06.2023, 20:32 (CEST)

Hulpwerkwoorden kunnen de betekenis van een zin volledig omgooien. Dit voorbeeld van clickbait toont weer eens aan dat je niet zonder consequenties het werkwoord 'moeten' aan een zin kunt toevoegen.

Volgens een dikgedrukte kop op het internet komt GroenLinks met een "meesterplan" en moet iedereen zijn auto inleveren. Dankzij een screenshot van een artikel met deze titel geloven inmiddels velen dit verhaal. Sommigen zien het als bewijs voor de complottheorie dat de overheid ons langzaam al ons eigendom afneemt. Maar voordat we een kop direct geloven, is het misschien slim even na te gaan of we hier met clickbait te maken hebben.

Beoordeling

Van GroenLinks moet niemand zijn auto inleveren. Suzanne Kröger van de partij kwam in een commissievergadering met het voorstel deelauto's aantrekkelijker te maken voor mensen. Het is nog geen concreet wetsvoorstel én in dit plan wordt niemand gedwongen zijn of haar auto op te geven.

Feiten

Op 15 juni deed GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger een voorstel voor het aantrekkelijker maken van deelauto's. Dit deed zij op de website van GroenLinks en tijdens een commissievergadering, die specifiek over beleid rond auto's ging. In een commissievergadering gaan Kamerleden, die zich met het specifieke beleidsterrein van een ministerie bezighouden, met elkaar in debat. Het hele debat is hier terug te zien.

Kröger betoogde dat het gebruik van deelauto's verder gestimuleerd kan worden, met name door belastingvoordelen te bieden. Op die manier hoopt zij dat mensen vrijwillig hun eigen auto inruilen voor een deelauto en in de toekomst minder auto's nodig zullen zijn. Volgens Kröger is het namelijk niet per se het beste iedereen in een e-auto te laten rijden, maar moet vooral het aantal auto's naar beneden.

Het voorstel van Kröger is allereerst een oproep aan de minister van Verkeer en Waterstaat - GroenLinks zit immers in de oppositie. Het is ook nog geen wetsvoorstel of iets dergelijks. Er is in haar betoog geen sprake van 'moeten' of een andere vorm van dwang. GroenLinks spreekt overigens nergens van een "meesterplan".

Panorama

Het screenshot is gemaakt van een artikel op de website van Panorama. Het artikel wordt daar gecategoriseerd als 'nieuws', maar bevat naast enkele feiten over het voorstel van Kröger vooral ook veel mening en interpretatie, zie bijvoorbeeld hier en hier.

Op het einde van de tekst wordt een verwijzing gemaakt naar de uitspraak "you'll own nothing and be happy": een uitspraak die binnen de wereld van complotdenkers een eigen leven is gaan leiden. Deutsche Presse-Agentur (dpa) schreef in 2022 al een factcheck over foute interpretaties van deze uitlating.

Uit het voorstel van Kröger blijken geen plannen burgers te dwingen tot het opgeven van hun auto. Van 'moeten' is dus geen sprake.

(Stand van zaken: 19.06.2023)

Links

Facebookpost I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Over clickbait (gearchiveerd)

Over deelauto's (gearchiveerd)

Artikel Panorama (gearchiveerd)

Bericht website GroenLinks (gearchiveerd)

Commissiedebat 15 juni 2023 (gearchiveerd)

Over commissievergadering (gearchiveerd)

Videomateriaal commissiedebat (gearchiveerd)

Artikel BNR (gearchiveerd)

Factcheck dpa

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.