Vervalsing met AI
Nepbeeld toont onbestaande explosie bij het Pentagon
26.5.2023, 12:34 (CEST)
Het Pentagon, de thuisbasis van het Amerikaanse ministerie van Defensie, zou op 22 mei zijn opgeschrokken door een explosie en brand bij het gebouw. Een plaatje van een rookpluim die wordt gedeeld op sociale media zou dat moeten aantonen. Of toch niet?
Beoordeling
Het beeld is niet echt, maar een staaltje kunstmatige intelligentie (AI). Zowel de brandweer van Arlington als het ministerie van Defensie bevestigen dat.
Feiten
Er was helemaal geen explosie of brand. Dat bevestigde de brandweer van Arlington via Twitter. Het Pentagon is gevestigd in die stad aan de oevers van de Potomac, recht tegenover Washington DC.
Een journalist van persbureau AFP was bij het Pentagon op 22 mei en zag geen ontploffing, brand of rook. Het ministerie van Defensie bevestigde eveneens aan AFP dat er geen incident plaatsvond.
Het zogenoemde 'bewijs' is bij nadere inspectie niet zo geloofwaardig. De proporties in het beeld kloppen niet met elkaar. In het midden van het beeld, naast de wazige lantaarnpaal, lijken twee hekken ook met elkaar te versmelten. Het witte gebouw dat voor het Pentagon moet doorgaan komt visueel niet overeen met het échte gebouw in zijn bekende vijfhoekige vorm.
Zulke inconsistenties zijn een duidelijk indicatie dat het beeld gegenereerd werd met AI. Het is een trend die al enkele maanden voor verwarring en desinformatie online zorgt. Zo schreef dpa al eerder over een AI-beeld van Julian Assange en een onbestaande reus.
Er zijn verschillende manieren om AI-beelden toch te herkennen. Desondanks was er toch een korstondige dip op de Amerikaanse beurs naar aanleiding van het nepbeeld van deze brand.
(Stand van zaken: 26.05.2023)
Links
Facebookpost I en II (hier en hier gearchiveerd)
Tweet Brandweer Arlington (gearchiveerd)
Over het Pentagon (gearchiveerd)
Locatie Pentagon op Google Maps (gearchiveerd)
Artikel Nu.nl over beursdip (gearchiveerd)
Dpa-factchecks over AI-beelden Julian Assange en nepreus
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.