AI-plaatje
Afbeelding van Assange met kunstmatige intelligentie gemaakt
4.4.2023, 16:31 (CEST)
Een afbeelding die viraal gaat op Facebook (hier, hier en hier) toont volgens velen hoe Julian Assange er tegenwoordig uitziet, als gevolg van zijn behandeling in de gevangenis. De afbeelding lijkt de Wikileaks-oprichter te tonen, in zo te zien sterk verzwakte toestand. Maar is dit wel een echte foto?
Beoordeling
De afbeelding is geen foto, maar is met kunstmatige intelligentie (AI) gegenereerd. Degene die de afbeelding heeft gemaakt, geeft zelf aan dat hij dit met AI (Artificial Intelligence) heeft gedaan. De vrouw van Assange bevestigt dat de afbeelding geen foto, maar een AI-creatie is.
Feiten
Op de afbeelding is een watermerk te zien, met de tekst: "Photo property of "E"." Dit is een verwijzing naar het Twitteraccount van The Errant Friend. De eigenaar van dit account roept regelmatig op tot het vrijlaten van Assange. De afgelopen weken verschenen er vaker AI-gegenereerde afbeeldingen, zoals van Assange en van de voormalig Amerikaanse President Trump op dit account.
De Duitse krant Bild interviewde de persoon achter The Errant Friend. Hij bevestigde dat hij de afbeelding met AI maakte. "Ik wilde een beeld creëren, gebaseerd op de gedocumenteerde gebeurtenissen rond Julian. Na zijn arrestatie mocht hij niet meer in het openbaar verschijnen, ook niet bij zijn eigen processen. Dit betekent dat het publiek niet kan zien wat hem is aangedaan, maar er is bewijs van zijn mentale en fysieke achteruitgang", zei hij tegen Bild.
Ook de vrouw van Assange zei tegen de Duitse krant dat de afbeelding geen echte foto van haar man betreft, maar een vervalsing is, gemaakt met AI.
Zorgen om Assange’s mentale en fysieke gezondheid bestaan inderdaad al enkele jaren. Niet in de laatste plaats nadat een VN-rapporteur hem in 2019 had bezocht in de Britse gevangenis waar hij nog altijd verblijft. Hij aangaf dat Assange "alle symptomen die typisch zijn voor langdurige blootstelling aan psychologische marteling" vertoont.
AI-beelden herkennen
AI-gegenereerde afbeeldingen duiken steeds vaker op, nu de technologie gemakkelijk beschikbaar is voor vrijwel iedereen met een internetverbinding. The Errant Friend zei tegen Bild dat hij de afbeelding van Assange had gemaakt met de AI van Midjourney. Andere programma’s die soortgelijke afbeeldingen kunnen produceren, schieten als paddenstoelen uit de grond.
Op het eerste gezicht kunnen zulke AI-afbeeldingen behoorlijk sterk op echte foto’s lijken. Er zijn echter manieren om een AI-creatie er tussenuit te vissen. Vooralsnog heeft AI moeite met het natuurgetrouw weergeven van menselijke lichaamsdelen, met name handen, ogen, tanden en haar, zoals AFP en BBC in geïllustreerde artikelen laten zien.
Ook komt het voor dat bepaalde attributen, zoals brillen of oorbellen, op een vreemde manier met de huid van de drager versmelten, zoals geïllustreerd in dit artikel. Op de afbeelding van Assange lijkt het alsof er een - gedeeltelijk vervaagde - piercing in zijn neus zit. In het echt heeft Assange geen neuspiercing.
Het is de verwachting dat beeldgenererende AI-programma’s de komende tijd steeds beter worden, waardoor het moeilijker wordt om hun creaties met het blote oog van foto’s te onderscheiden.
Julian Assange
Julian Assange is de oprichter van Wikileaks, een online platform dat naar eigen zeggen geheime documenten en beelden "over oorlog, spionage en corruptie" openbaar maakt. Assange verwierf internationale bekendheid toen Wikileaks in 2010 beelden vrijgaf van Amerikaanse soldaten die achttien burgers doodschoten vanuit een helikopter in Irak.
Later dat jaar publiceerde Wikileaks een enorm aantal vertrouwelijke overheidsdocumenten over buitenlandbeleid en spionageactiviteiten van de Verenigde Staten. Het lek bracht Washington ernstig in verlegenheid.
Sindsdien is Assange verwikkeld in juridische gevechten. Zweden vaardigde een internationaal arrestatiebevel tegen hem uit, en beschuldigde hem van aanranding en verkrachting. Assange zelf zegt dat de beschuldigingen deel uitmaken van een politieke lastercampagne.
Om uitlevering aan Zweden te voorkomen - en ook omdat hij vreesde via Zweden aan de VS uitgeleverd te worden - zocht Assange in 2012 zijn toevlucht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Daar verbleef hij totdat Ecuador in 2019 zijn asiel beëindigde en de Londense politie hem in de ambassade kon arresteren.
Hij werd in Engeland veroordeeld tot 50 weken celstraf vanwege het schenden van zijn borgtochtvoorwaarden in 2012. Ondertussen maakten de VS aanklachten (hier en hier) tegen hem bekend in relatie met de publicaties door Wikileaks in 2010 en vroegen om zijn uitlevering. Assange zit nog altijd gevangen in de zwaarbeveiligde Belmarsh gevangenis in Londen en blijft zich verzetten tegen zijn uitlevering.
(Stand van zaken: 04.04.2023)
Links
Facebookpost I, II & III (gearchiveerd hier, hier en hier)
Errant Friend Twitter (gearchiveerd)
Tweet I & II (gearchiveerd hier en hier)
Guardian beelden (gearchiveerd)
NY Times aanklacht I (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.